Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


TMO’nun görev zararını Hazine üstlenecek

TMO'nun kırmızı mercimek ithalatı ve kabuklu fındık satın alımından doğan görev zararları, kurumun talebine dayalı olarak Hazine Müsteşarlığı bütçesinden ödenecek.
 
ANKARA - Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketinin Görevlendirilmesiyle İlgili Bazı Bakanlar Kurulu Kararlarında Değişiklik yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak 18 Nisan 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Karar, Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlık ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından müştereken yürütülecek.

Söz konusu düzenlemeyle, Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Karar, Kırmızı Mercimek (Kabuklu/Kabuksuz) İthalatı Hakkında Karar ile TMO'nun Fındık Tarım Satışları Kooperatifleri Birliğinin Stoklarında Bulunan Kabuklu Fındıkları Satın Almakla Görevlendirilmesine İlişkin Karar ve Fındıklardan Yağlık Olarak Kullanılmak Üzere Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine Satış Yapılmasına İlişkin Kararda ''görev zararları'' ile ilgili değişiklik yapıldı.

TMO'nun görevlendirilmesiyle ilgili 4 kararın görev zararları bölümünde yapılan düzenlemeye göre, TMO kayıtlarında gerçekleşen görev zararları, TMO tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenecek.

Hazine Müsteşarlığı görev zararları kapsamında yapılan ödemeler, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddesinde öngörülen usule uygun olarak incelenecek. İnceleme sonucunda hesaplanan tutar ile Hazine Müsteşarlığı bütçesinden yapılmış bulunan ödemeler arasında fark bulunduğunun tespit edilmesi halinde taraflar yükümlülüklerini faizsiz yerine getirecek.

Ancak TMO tarafından yapılan talebin gerçek olmayan belge ve işlemlere ilişkin tutarları da içerdiğinin tespiti halinde, Hazine tarafından TMO'ya ödenmiş bu tutar, Hazine Müsteşarlığı tarafından söz konusu ödemenin yapıldığı tarihten itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilecek.

Henüz tamamlanmamış olan 2013 ve daha önceki yıllara ilişkin görev zararı incelemelerinde, söz konusu yıllara ilişkin mahrum kalınan kar oranı yüzde 10 olarak esas alınacak.

Afrika Kıtasında Yaşanan Kuraklık Afetinden Zarar Gören Ülkelere Ekmeklik Buğday Unu Hibe Edilmesi Amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün Görevlendirilmesine İlişkin Kararda da görev zararları ile ilgili değişikliğe gidildi.

Hibe edilen ürünün maliyetine katma değer vergisi eklenerek bulunan tutar, mal bedeli olarak belirlenerek görev zararı kapsamında Hazinece karşılanacak. Görev zararı uygulaması ile ilgisi olmayan gider kalemleri hesaplamalarda dikkate alınmayacak.

Öte yandan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin, şeker ihracı ve şeker fiyatlarının tespiti ile bünyesinde şeker ihtiva eden ihraca konu mamul üretimi yapan imalatçı-ihracatçılara dünya borsa fiyatları baz alınmak suretiyle şeker satışı yapmasından kaynaklanan görev zararlarının hesaplanması da yeniden belirlendi. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
09.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TMO, görev zararı, Hazine üstlenecek, hazine, fındık, mercimek
Link: TMO’nun görev zararını Hazine üstlenecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız