Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
Tütün üreticileri alternatif ürün için destek bekliyor 

Tütün üreticileri alternatif ürün için destek bekliyor
 
Sason ve Kozluk’ta geçim sıkıntısı yaşayan köylüler, özel sektör ile anlaşarak tütün ekimine devam ediyor. Tütünün zahmetli, getirisi az bir iş olduğunu belirten köylüler, alternatif ürüne geçiş için destek bekliyor.
 
        Sason’a bağlı Karameşe, Cevizli, Yeniköy, Acar, Kavaklı ve Kozluk’a bağlı Kalatepe, Ziyaret ve civar köyler özel sektör ile anlaşarak çok zahmetli olmasına rağmen tütün ekimini sürdürüyor. Kalatepe köyünde özel sektörle anlaşarak tütün ektiklerini belirten Eşref Akyel, tütünle uğraşmanın zor iş olduğunu belirtti, yapacak başka bir iş olmadığı için tütün ekmek zorunda kaldıklarını ifade etti. 
 
            Akyel, “Yıllardır tek gelir kaynağımız tütündü. Son yıllarda TEKEL’in tütün alımını durdurması nedeniyle geçim konusunda zor günler yaşıyoruz. Başka gelir kaynağımız olmadığı için özel sektörle anlaşarak tütün ekmeye devam ediyoruz. Tütün uğraşması çok zor olan bir bitki. Bir yıl boyunca çalışıyoruz. Ortalama 3-4 bin lira para kazanıyoruz. Özel sektör genelde isteği fiyatı biçiyor, bizim fiyat konusunda fazla söz söyleme hakkımız yok. Ne yapalım başka gelir kaynağımız yok. Başka bir gelir kaynağımız olursa seve seve çalışırız. Devletimizin alternatif ürünler konusunda bize destek vermesini bekliyoruz.” dedi.
 
        Kozluk ve Sason’da birçok ailenin hala gelir kaynağı olarak tütün ekmeye devam ettiğini belirten Bekirhan beldesinden M. Şirin Kasal ise “Köylülerimiz zor şartlarda, az getirisi olmasına rağmen tütün ekmeye devam ediyor. Temennimiz köylülerimizin yapabileceği alternatif ürünlerin bölgemizde desteklenmesidir.” diye konuştu. 
 
        Sason ve Kozluk’ta tütünden geçimini sağlayan yaklaşık 100 aile olduğunu belirten çiftçiler, hükümetten alternatif ürün konusunda daha fazla hizmet beklediklerini dile getirdi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
25.10.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Tütün üreticileri alternatif ürün için destek bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız