Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
Anız Yakımı Toprağın Verimliliğini Düşürüyor 

“Anız Yakımı Toprağın Verimliliğini Düşürüyor”

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Genç Tema Vakfı ve Yeşil Nefes Kulübü üyeleri anız yakımı konusunda uyarıda bulundu.


Anız yakımının toprağın verimliliğini düşürdüğü kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tarımsal üretimde esas amaç hem bugün hem de gelecek için mevcut alandan sürekli ve fazla ürün almak olduğuna göre, tarım topraklarımızın verimliliğini artırmak ve üretken durumda tutmak için modern tarım teknikleri uygulamak zorundayız. Daha çok biçerdöverlerle hasat yapılan alanlarda biçim boyunun yüksek tutulması, bu aletin kullanıldığı bütün alanları anız yangınları için potansiyel tehlike alanı yapmaktadır. Biçim boyunun kısa seçilmesi kısmen de olsa bu tehlikeyi azaltacaktır.

Aynı zamanda farklı ekolojik koşullara en uygun toprak işleme, nadas hazırlama teknikleri ve teknolojik ekin hasat makineleri geliştirilerek kalıcı çözümler de üretilebilinir. Anız yangınları, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ile toprak verimliliğini ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Rüzgar ve su erozyonunun olduğu yerlerde, nadasın uygulandığı alanlarda ve ayrışmanın hızlı olduğu durumlarda da büyük tehlike oluşturmaktadır.

Eğer anız artıkları yakılacaksa, bu uygulamanın toprağın organik madde içeriğini azaltan bir uygulama olduğu akıldan çıkarılmadan, anız yakımı; sulanır taban arazilerde, hastalık ve zararlı ile mücadelede, ikinci ürün için tarla hazırlığı, daha iyi tohum yatağı hazırlama gibi gerekçelerle çok kontrollü bir şekilde yapılabilir.

Topraktaki organik madde miktarının azalmaması, mikrobiyolojik aktivitelerin gerilememesi, toprak için son derece faydalı olan omurgasızların yok olmaması, toprağın su tutma kapasitesinin azalmaması, verimliliğinin düşmemesi, erozyon riskinin yükselmemesi, biyolojik dengenin bozulmaması, fiziksel ve kimyasal yapının zarar görmemesi, çevre kirliliğinin artmaması, orman yangınlarına sebep olmaması, tarlalardan geçen telefon ve enerji iletim hatlarının zarar görmemesi, yaban hayatın olumsuz yönde etkilenmemesi için anız yakılmamalıdır.”

Ekleme Tarihi
12.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Anız Yakımı Toprağın Verimliliğini Düşürüyor
Link: Anız Yakımı Toprağın Verimliliğini Düşürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız