Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
 


Bayraktar: "Ucuz ithalata karşı çiftçi korunmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çiftçimiz ve üretimimiz ucuz ithalata karşı korunursa, Türk tarımı, bölgesinde parlayan bir yıldız olur” dedi.
 
Şemsi Bayraktar, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Rusya, Ukrayna ve Orta Asya’dan 40’dan fazla ülkeden oluşan bölgede, ihracata dönük tarım potansiyeli olan en önemli ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.
 
Türkiye'nin, tahıl ve yumurta üretiminde Rusya ve Ukrayna’nın ardından bölgede üçüncü, meyve ve sebzede birinci, et ve süt üretiminde Rusya’nın ardından ikinci sırada bulunduğunu anlatan Bayraktar, "Bir kıta devlet olan Rusya bile, tarımda çoğu üründe Türkiye’nin gerisinde kalıyor. Bölgede Türkiye ile tarımda bazı ürünlerde yarışabilecek ender ülkeler Ukrayna ve İran olarak görünüyor” dedi.
 
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, ekilebilir arazide 213 bin kilometrekareyle, Rusya (1 milyon 212 bin kilometrekare), Ukrayna (325 bin kilometrekare), Kazakistan’ın (235 bin kilometrekare) ardından dördüncü olan Türkiye’nin Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’ın tersine daha sıcak iklimde yer almasının ve iklim açısından bir kıtayı andıracak çeşitliliğe sahip olmasının avantajının bulunduğunu belirtti.
 
Türkiye'nin, bu ülkelere göre çok verimli topraklara sahip olduğunu, güneyinde, bu ülkelerde görülmeyen yılda iki-üç ürün kaldırma özelliği bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Nitekim, Türkiye’nin 5,7 katı ekilebilir arazisi olan Rusya, tahıl, patates, ayçiçeği gibi soğuk iklimde yetişebilen ürünler ve hayvancılık hariç çoğu üründe Türkiye’nin arkasında kalmaktadır. Türkiye, içinde yer aldığı 40’dan fazla ülkeden oluşan bölgenin tartışmasız potansiyeli en yüksek ve en fazla ürün çeşitliliğine sahip tarım ülkesidir. 35,3 milyon kilometrekareyle dünya yüzölçümünün yaklaşık yüzde 24’ünü kaplayan, nüfusu 900 milyonu bulan bölgede, Türkiye, 780 bin 576 kilometrekare yüzölçümüyle bölge alanının sadece yüzde 2,2 kaplarken, bölge nüfusunun yüzde 8,5’ini oluşturuyor. Buna rağmen Türkiye, bölge tahıl üretiminin yüzde 10,2’sini, sebze üretiminin yüzde 17,1’ini, meyve üretiminin yüzde 18,9’unu, et üretiminin yüzde 9,3’ünü, süt üretiminin yüzde 12,7’sini, yumurta üretiminin yüzde 10,1’ini karşılıyor. Tahıldan, sebzeye, meyveye, etten, süte, yumurtaya tarımın bütün önemli sahalarında Türkiye, bölge ortalamasının çok üzerinde üretim yapıyor.”
 
BÖLGE TARIMDA İTHALATA BAĞIMLI
 
Bayraktar, bölgede verisine ulaşılabilen 41 ülkenin 2010 yılı ihracatlarının 71,7 milyar dolarken, 167,8 milyar dolar ithalat yapmalarının bölgenin tarımda ithalata bağımlı olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.
 
Bayraktar, Türkiye'nin, 2010 yılı verilerine göre, tarım ve gıdada 11 milyar 799 milyon 732 bin dolar ihracat, 9 milyar 871 milyon 917 bin dolarda ithalat yaptığını bildirdi.
 
Türkiye’yi ihracatta 7,5 milyar dolarla Ukrayna, 5,8 milyar dolarla Rusya, 5,4 milyar dolarla İran, 5,1 milyar dolarla Yunanistan'ın izlediğini belirten Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti: "Rusya, 31,8 milyar dolar ithalatla bölge birincisi. Rusya’yı 16,5 milyar dolarla Suudi Arabistan, 11,7 milyar dolarla Mısır, 11,1 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 9,9 milyar dolarla Türkiye, 9,1 milyar dolarla İran takip ediyor. Türkiye, her ne kadar 2010 yılında 11,8 milyar dolarlık ihracatıyla açık farkla bölge birincisi de olsa, kendi dışındaki bölge ülkelerinin 157,9 milyar dolarlık ithalatlarından çok daha büyük pay alabilir. Günümüzde tarım ve gıdada ihracatı 16 milyar doları aşan Türkiye, 200 milyar doları geçtiği tahmin edilen bölge ithalatında çok değil yüzde 10 daha pay alsa, ihracatını 36 milyar dolara çıkarır.”
 
TÜRK ÇİFTÇİSİNİN BAŞARISI
 
Bayraktar, bütün bunların, zorluklara rağmen üretimini sürdüren Türk çiftçisinin başarısı olduğunu, çiftçinin olağanüstü bir gayretle üretimini devam ettirdiğini, Türk halkının gıda güvencesini hem de uygun fiyatlarla sağladığını vurguladı. Şemsi Bayraktar, çiftçinin ayağının bağı olan tarımdaki yapısal sorunların çözülmesi, mazot, elektrik, gübre, ilaç, tohum gibi temel girdi fiyatlarının makul hale indirilmesi, bu ürünlerdeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirtti.
 
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarımda yapısal sorun çözülürse, yani arazi parçalanmasının önüne geçilirse, arazi toplulaştırması tamamlanırsa, halen sulanamayan 2,89 milyon hektar sulanabilir alan, sulama altyapısı tamamlanıp sulamaya açılırsa, tarımda örgütlenme, tarımsal planlama sağlanır arz-talep dengesine göre üretim olursa, fiyat istikrarı sağlanır, çiftçiye destek artarak sürdürülürse, çiftçimiz ve üretimimiz ucuz ithalata karşı korunursa, Türk tarımı, bölgesinde parlayan bir yıldız olur.”
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.09.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Şemsi Bayraktar, TZOB, Ziraat Odaları, Türk tarımı, tarım, ihracat, ithalat, çiftçi
Link: Bayraktar: 'Ucuz ithalata karşı çiftçi korunmalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız