Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Tarla Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Buğday, Arpa
 Çavdar, Yulaf
 Mısır, Darı
 Pirinç
 Pamuk
 Soya
 Ayçiçeği
 Kanola
 Şeker Pancarı
 Yerfıstığı
 Nohut, Mercimek
 Fasulye, Bezelye
 Çay
 Tütün
 Aspir
 Fig, Yonca
 Diğer Tarla Bitkileri
susam 

 

‘Altın susam’ destek bekliyor 

Manavgat’ta bu sene 25 bin dönüm alanda 4 bin ton susam üretildi. Büyük rağbet gören Manavgat susamının kilogramını üretici 6 liradan satıyor.



Antalya’da, Manavgat Sanayici İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı Turgay Akar, ilçede bu yıl 25 bin dönüm alanda 4 bin ton Susam üretildiğini kaydetti.

Manavgat susamının Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da çok iyi bilinen bir susam olduğunu ve "Altın Susam" olarak anıldığını ifade eden Akar, 1450-1500'lü yıllarda Manavgat’ta 76 tane tahin değirmeni olduğunu ve Osmanlı saraylarında Manavgat susamının kullanıldığını vurguladı. Akar, Manavgat susamının rengi, kalibrasyonu, tane büyüklüğü, tadı, kokusu ve içerisinde bulundurduğu mineraller bakımından dünyanın en kaliteli susamlarından olduğuna dikkat çekti.

Manavgat susamına eş değer olarak Etiyopya’dan "Hümerra" adı altında susam ithal edildiğini ifade eden Akar, şu an Manavgat susamını imalatçının, üreticiden 6 TL’ye aldığını kaydetti. Piyasa satışının 8-10 TL’ye kadar çıktığını belirten Akar, Manavgat’ta şu an ekim yapılmayan 80 bin dönüm civarında arazi bulunduğunu ve devletin susama gerekli desteği vermesi durumunda bu alanların susam üretimine açılacağına inandığını ifade etti.

Desteğin gerçekleşmesi halinde 2014 yılında Manavgat’ta 10 bin ton civarında susam üretilebileceğini anlatan Akar, oluşacak rakamın Türkiye'nin susam ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacağını söyledi.

MASİAD Başkanı Akar, susamın içerisinde bulundurduğu mineraller bakımından oldukça besleyici bir ürün olduğunu ve sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı.










http://www.tarimtv.gov.tr

Ekleme Tarihi
03.12.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Altın susam, destek
Link: ‘Altın susam’ destek bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız