Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Sığır Besiciliği »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Tohumlama-Embriyo Transferi
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Kesim-Depolama
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 Kesim-Depolama
 


Kurban keserken nelere dikkat edilmeli?

Kurban Bayramı başladı. Kurban satış noktaların bayramın son gününe kadar kurbanlıkların satışlarına devam edilmesi bekleniyor.

ANKARA - Kurban Bayramı'nda vatandaşların akıllarında soru işareti kalmaması için Diyanet İşleri Başkanlığı kurban ile ilgili birçok sorunun yanıtını verdi. Diyanet, kurbanın anlamından dini dayanağına kadar "sıkça sorulan sorulara" yanıt verirken hangi hayvanların nasıl kurban olabileceğini de açıkladı. Koyun, keçi, sığır ve devenin kurban olacağını kaydeden Diyanet, kurban olabilecek hayvanların yaşlarını ise şöyle belirtti:

"Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığırların iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir."

Diyanet, koyun veya keçi gibi hayvanların bir kişi tarafından, sığır ve devenin ise yedi kişiye kadar ortaklaşa kesilebileceğini de belirtti. Başkanlığın kurbana ilişkin bazı önemli sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Kurban keserken hangi hususlara dikkat edilmelidir?

"Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?


Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten ) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder. Şâfiîlere göre ise 4. günü de kurban kesilebilir. Kurban bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Kurban eti nasıl değerlendirilmeli?

Hz. Peygamber (s.a.s.) kurban etinin üçe Taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Ailenin fakir olması durumunda etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak, durumu iyi olan Müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunluğunu hatta tamamını dağıtmaları uygun olur.

Bir kurbanın yenilmeyecek yerleri nerelerdir?

Etlerinin yenmesi helal olan hayvanların, -ister kurban olarak ister başka bir amaçla kesilmiş olsun- kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları, husyelerini (yumurtalarını) yemek tahrîmen mekruhtur.

Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave bir ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur.

Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. İster nâmi (artıcı) olsun isterse nâmi olmasın temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80. 18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir. İster vacip olduğu için, isterse nafile olarak kurban kesen birisinin kurbanını peşin alabileceği gibi, borçlanarak satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Fakat kredi alması durumunda faiz ödeyecekse, faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur.”
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler:  kurban, kurbanlık, kesim, dikkat, banka, kredi
Link: Kurban keserken dikkat!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız