Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Koyunculuk, Keçicilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Tohumlama-Embriyo Transferi
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Sağım-Depolama
 Kesim-Depolama
 Süt ve süt ürünleri
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
Koyun ve dana eti  

Koyun ve dana eti arasındaki 8 fark


Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, koyun ve dana eti arasındaki 8 farkı anlattı.


Bir Kurban Bayramı'na daha sayılı günler kaldı. Kurban pazarları hareketlenmeye başladı. Bütçeler denkleştirilip kurbanlıklar seçiliyor. Kimileri küçükbaş; kimileri de ortaklaşa büyükbaş hayvan alıyor. Peki seçtiğiniz kurbanlığın eti hakkında neler biliyorsunuz? Örneğin 100 gram koyun ve dana etinde ne kadar enerji değeri var? Kolesterol miktarları, yağ, demir ve protein oranları nedir? Kişilerin kas ve sinir sisteminde önemli rollere sahip mineraller olarak karşımıza çıkan kalsiyum, sodyum ve potasyum miktarları nasıl değişiyor?

ENERJİ DEĞERLERİ ÇOK FARKLI

Koyun ve dana eti sahip olduğu enerji değeri; hayvanın beslenme koşulları, yaşı veya yaşadığı ortama göre değişiklik gösterebiliyor. Az yağlı bir türü ele aldığımızda koyun eti dana etine göre daha yüksek enerji değerine sahip. Koyun eti içeriğindeki yağ kapasitesinden dolayı enerji değerini yükseltiyor ve 100 gram dana eti ortalama 150 kalori içerirken aynı gramajda koyun eti 250 kalori içeriyor. Ancak bu koyun eti tüketilmemesi gerektiği anlamına da gelmiyor. Obezite, fazla kilo, kalp damar rahatsızlığı, yüksek kolesterol gibi sağlık problemleri olanların koyun etine göre dana etini daha sık tercih etmeleri önerilebilir.


KOLESTEROL MİKTARLARI ŞAŞIRTICI

Ortalama 100 gr dana ve koyun eti karşılaştırıldığında dana eti 90 mg kolesterol içerirken koyun eti 70 mg kolesterol içeriyor. Yüksek kolesterol düzeylerine sahip bireylerin koyun, dana eti, tavuk ve balığı dönüşümlü kullanmalarında ve et tüketim miktarında ortalama 100-120 gramı geçmemelerinde fayda var.

YAĞ ORANLARI İNCELENDİĞİNDE

Az yağlı bir koyun etinde dana etine göre daha fazla doymuş ve doymamış yağ bulunuyor. Omega 6 gibi faydalı doymamış yağ içeriğiyle birlikte faydası dana etinden daha ön plana çıkarken, doymuş yağ içeriğindeki yükseklik nedeniyle de dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Dana etiyle dönüşümlü haftada 1-2 kez 100 gram civarında tüketilebilir. Ortalama 100 gram dana etinde 3.8 gram yağ bulunurken koyun eti 17 gram yağ içeriyor.


EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE

Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram. Dana eti özellikle büyüme gelişme çağında olan, gebelik dönemine girmiş, menopoz döneminde bulunan ve spor yapan bireyler için önerilebilir.


DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE DİKKAT

Et türlerinde yağ oranları yükseldikçe içeriğindeki kuru madde ağırlığı denilen mineral oranları düşüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu "Özellikle kadınlarda sık rastlanan demir eksikliği anemisinde ete rengini veren demir bazlı bileşenden yaralanma oranı yükseltilmelidir. Dana eti koyun etine göre içeriğinde daha fazla demir barındırmakta yeşilliklerden oluşan limon ilaveli bir salata ile birlikte yararlılığı artırılabilmektedir" diyor. 100 gram dana etinde 3 mg demir varken koyun etinde ise 1.54 mg demir bulunuyor.


B VİTAMİNİ DANADA DAHA FAZLA

B kompleks vitaminleri protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin öğelerinin vücutta kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca sinir ve sindirim sisteminden sağlıklı cilt, saç ve göze; yüksek kolesterolün düşürülmesinden karaciğere dek birçok görev üstleniyor. Isıya ve ışığa en dayanıklı vitamin olup hayvansal kaynaklarda bulunuyor. Dana etinde, koyun etine göre daha fazla miktarda bulunuyor.


RENK FARKLARI VAR

Koyun eti dana etinden daha baskın bir kırmızı renge sahip oluyor. Bunun nedeni ete rengini veren miyoglobulin bileşeni. Miyoglobulinin miktarı, hayvanın yaşına, cinsine, türüne, hayvanın fiziksel aktivite düzeyine bağlı oluşuyor. Fakat uygun koşullarda bekletilmeyen ve parçalama işlemi sırasında serin bir yerde muhafaza edilmeyen hayvanda da bu bileşendeki kimyasal değişimler sonucu renkte koyulaşma meydana gelebiliyor. Parlak ve taze görünümünden ayrılarak kahverengiye dönen bir renk hayvanın yaşlı olduğunun veya uygun koşullarda kesilip muhafaza edilmediğinin bir göstergesi de olabiliyor.


DANA ETİNİN İÇERİĞİ DAHA ZENGİN

Dana eti, koyun etine göre daha fazla sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor içeriyor. Örneğin 100 gram dana etinde sırasıyla 8 mg kalsiyum, 80 mg sodyum ve 500 mg potasyum bulunurken; 100 gram koyun etinde 7 mg kalsiyum, 70 mg sodyum, 290 mg potasyum var. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu "Kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum özellikle kas ve sinir sisteminde önemli rollere sahip minerallerdir. 100 gramdaki miktarları karşılaştırıldığında dana etinin koyun etine göre daha ön plana çıktığı söylenebilir" diyor.

BESİN DEĞERLERİ

(100 gr. üzerinden*)



Enerji Dana: 150 kcal, Koyun: 250 kcal

Kolesterol Dana: 90 mg ,Koyun: 70 mg

Yağ Dana: 3.8 gr, Koyun: 17 gr

Demir Dana: 3 mg, Koyun: 1.54 mg

Protein Dana: 28 gr, Koyun: 17 gr

Kalsiyum Dana: 8 mg, Koyun: 7 mg

Sodyum Dana: 80 mg, Koyun: 70 mg

Potasyum Dana: 500 mg, Koyun: 290 mg
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Koyun ve dana eti
Link: Koyun ve dana eti arasındaki 8 fark




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız