Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Koyunculuk, Keçicilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Tohumlama-Embriyo Transferi
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Sağım-Depolama
 Kesim-Depolama
 Süt ve süt ürünleri
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 


Kurban derisinden 1 milyar dolar gelir

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, kurban derilerinin ülke ekonomisine 1 milyar dolar etkide bulunduğunu söyledi.

Kurban pazarında incelemelerde bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz, kurban derilerinin ülke ekonomisine katkısının önemli olduğunu belirtti. Türkiye'de yıl içerisinde kurbanlık hayvanlar da dahil olmak üzere 25 milyon hayvanın kesildiğini vurgulayan Yılmaz, kesilen hayvanların derisinin ülke ekonomisine 1 milyar dolar civarında katkı sağladığını söyledi.
 
KURBAN UYARISI
 
Yaklaşan Kurban Bayramı çerçevesinde ham derinin elde edilmesinde kayıpların en aza indirilmesi amacı ile kurban keseceklere uyarılarda bulunan İl Müdürü Yılmaz, şunları söyledi: "Kesimden önce hayvanlar mutlaka dinlendirilmeli ve yem verilmemelidir. Kesim işlemi kafaya en yakın yerden boyun gerilerek yapılmalı, kanın tamamen boşalabilmesini sağlamak için de ön bacaklardan en az birini serbest bırakmalıdır.Yüzme işlemi kan tamamen boşaldıktan sonra; ayaklar, gövde ve baş sırası gözetilerek ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Yüzülen derilerin üzerilerinde fazla et ve yağ parçaları bırakmamak gerekir. Kuyruktaki yağlı, etli, kemikli kısımlar, boynuzlar, kulaklar, tırnaklar kesilip atılmalıdır. Deriler kanla ve gübre türünden pisliklerle bulaştırılmamalıdır. Sığır derileri rahatlıkla yıkanabilir. Koyun derileri ise yıkanmamalıdır. Derileri hemen tuzlamak doğru değildir. En az bir saat sularının süzülmesi ve soğuması için bekletmek gerekir. Ondan sonra tuzlama yapılabilir. Ayrıca tuzlama işleminin kesimden sonra en fazla 6 saate kadar bekletilebileceği unutulmamalıdır. Çünkü 6 saatten sonra mikroplar üremeye başlar. Usulüne uygun tuzlamadan sonra en yakın muhafaza deposuna nakledilmelidir." 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
02.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kurban derisi, ordu, kurbanlık
Link: Kurban derisinden 1 milyar dolar gelir




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız