Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Koyunculuk, Keçicilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Tohumlama-Embriyo Transferi
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Sağım-Depolama
 Kesim-Depolama
 Süt ve süt ürünleri
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 


Hızlı ‘kurban’

Arefe günü kurbanlık hayvan satışları neredeyse tamamlandı. Geçen yıla göre zamsız satılan kurbanlıklar tüketiciyi sevindirdi. Öte yandan bir esnaf ise Anadolu yakasından 'vizesiz' Avrupa yakasına kurban geçişinin yasak olmasına karşı bazı kişilerin ölü hayvanların küpelerini kullanarak usulsüz geçiş yaptıklarını iddia etti.

Dün kurban pazarlarında ‘sakinlik’ hakimdi. Bunun sebebi ise hayvanların günler öncesinden satın alınması. Satışların bu kadar hızlı olmasının sebebi ise canlı hayvan fiyatlarının geçen yıla göre çok zamlanmaması hatta neredeyse aynı fiyatta kalması. Bu durum tüketiciyi sevindirirken esnafı üzdü. Canlı hayvanın kilo fiyatının 12-13 lira arasında değiştiğini söyleyen esnaf, sıkı pazarlık yapanların bu fiyatları daha da aşağı çektiğini belitti.

SATIŞ VAR, KAR YOK
 
Bu yıl artan maliyetlerin fiyatlara yansımadığı için zarar ettiklerini anlatan ve Kars’tan 27 büyükbaş getirdiğini söyleyen esnaf, “Yem ve saman fiyatları her geçen gün artıyor. Sadece çadır kirası için 7 bin lira alıyorlar. 2 ile 5 bin lira arasında değişen nakliye masrafı var. 15 gündür çadırlarda yaşıyoruz. Bir de burada para harcıyoruz. Sadece hayvanları getirmek ve burada 15 gün yaşamanın maliyeti 20 bin lirayı buluyor” dedi. Bu maliyet artışlarına rağmen geçen yılla aynı fiyattan kurban satışı yaptıklarını söyleyen ve Amasya’dan 30 hayvan getirdiğini anlatan bir başka esnaf ise şunları söylüyor: “Hayvanlarımızın neredeyse tamamını sattık ancak memnun değiliz. Elinde hayvanları kalanlar da var. Ancak bizim buradaki şartlarımızı gören yok. Tuvalet ve banyo olmayan yer için 7-8 bin lira kira alıyorlar. Fiyatlar düşük diye vatandaş rahat alabiliyor. Ama bizim durumumuz pek de iyi değil.”

 


AĞIRLAR ELDE KALDI
 
Kurbanlık alımını geciktirenlerin de olduğunu dile getiren bir başka esnaf ise kurbanlık almayı bekleyenlerin fiyatların daha da düşeceğini tahmin ettikleri için bu şekilde davrandıklarını söyledi. Satışların kendisi için bu yıl çok da iyi olmadığını anlatan Esnaf, “Artık vatandaşlar daha küçük hayvanlar alıyor. Kars’tan 80 hayvan getirdim. 6 aydır bu hayvanları kurban bayramı için besliyorum. 35’ini satabildim. 20 bin lira nakliye parası ödedim. Kilosuna 12 lira para veiryor vatandaş. Bu fiyat benim için intihar gibi. Diğer hayvanlara göre bizimkiler daha ağır. Bu yüzden almak istemiyorlar. Çünkü paraları yetmiyor. Bir de bu hayvanları satamadığımız için memlekete geri götüreceğiz. Bunun için de ayrı nakliye parası ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
 



SAHTE GEÇİŞ İDDİASI
 
Türkiye’nin dört bir yanından gelerek İstanbul Ümraniye’deki kurban pazarlarında satış yapan bazı esnaf ise Avrupa Yakası’nda satış yapamdıklarından şikâyetçi. Getirdikleri hayvanların Avrupa yakasına geçiş vizesi olmadığını söyleyen esnaf, ancak bazı kişilerin Avrupa yakasına hayvanları geçirebilmek için sahte hayvan küpeleri kullandığını iddia etti. Bu küpelerin bir hayvan için 300-400 lira karşılığında bulunduğunu ileri süren esnaf, “Hayvanların küpeleri yolculuk esnasında Avrupa yakasına geçmeden tırlarda değiştiriliyor. 1 yıl önce ölen hayvanların küpeleri bile kullanılıyor. Bunlar için çok az denetim yapılıyor. Haksız rekabet oluşuyor. Her yıl bu sorunu yaşıyoruz” diye konuştu.

 


FİYATLAR MEMNUN ETTİ
 
Hayvan pazarında kurbanlık bakan bir müşteri de, bu yılki fiyatların geçen yıl ile aynı olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Fiyatların uygun olmasına rağmen bayramın ilk gününü bekleyeceğini ifade eden müşteri, “Fiyatların biraz daha düşeceğini tahmin ediyoruz. Daha çok küçük hayvanlara bakıyoruz. Ağır olan hayvanları almak zor. Hem daha pahalı hem de zapt etmesi zor” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
04.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: kurban bayramı, hızlı kurban, kurbanlık
Link: Hızlı ‘kurban’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız