Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Koyunculuk, Keçicilik »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Tohumlama-Embriyo Transferi
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Sağım-Depolama
 Kesim-Depolama
 Süt ve süt ürünleri
 Et ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 


Tarım Bakanlığı elde kalan kurbanlıkların kilogramını 10.50 TL'den alacak

Tarım Bakanlığı bu yıl elde kalan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından kilogramı 10.5 liraya alınabileceğini açıkladı.

Kurban pazarlarında 13 liradan satılan kurbanlıklar için belirlenen fiyatın düşük olduğunu belirten sektör temsilcileri, açıklanan rakamla üreticinin zarar edeceğini ancak özel sektörün fiyatları daha da aşağı çekmesinin engellenmiş olduğu belirtildi.

Kurban bayramı sonrasında hayvan pazarlarında elde kalan kurbanlıklar için alım fiyatı açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et Süt Kurumu’nun (ESK)canlı hayvan alımlarında kilogram başına ortalama 10.50 TL ödeyeceğini ifade etti. Kurban pazarlarında canlı hayvanın kilogram fiyatı 12.5-13.5 TL seviyesinde olurken belirlenen fiyatın düşük olduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, hayvan sahiplerinin kurban pazarlarında kalan kurbanlıkları bu fiyata özel sektöre de satabileceğini söyledi.

Ancak ESK’nın alım fiyatlarının taban fiyat belirlenmesi konusunda iyi bir çalışma olduğunu anlatan Yetkin, “Özellikle batı bölgelerine gelen hayvanlar için çok fazla nakliye parası ödeniyor. Elde kalanları geri götürmek de ayrı bir maliyet oluşturuyor. Bu yüzden geri götürmektense hayvanlarını kuruma satmayı düşünebilirler. Ancak bu fiyata hayvanlar satılırsa, üretici zarar etmiş olur. Bu sebeple ESK’ya çok fazla hayvan satılacağını düşünmüyorum. Kalan hayvanları açıklanan fiyatın çok az daha üzerine özel sektörün alabileceğini düşünüyorum” dedi.

SAĞLIK KONTROLÜ YAPILACAK
 
Tarım Bakanlığı’nın elde kalan kurbanlıklarla ilgili yaptığı açıklamada da şu ifadeler yer aldı. “2014 yılı kurban bayramı sonrasında geçen yıl olduğu gibi kesim zorunluluğu olmadan canlı hayvan alımı yapılacaktır. Başta batı bölgelerindeki illerimiz olmak üzere, ülkemiz genelinde kurban bayramı dolayısıyla kurban pazarlarına getirilen ancak yetiştiricilerimizin ellerinde kalan hayvanlarını, değerlerinin altında satmalarını, geri dönüş sürecindeki mali giderler konusunda sıkıntı yaşamasını engellemek amacı ile Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınacaktır. 2013 yılı içinde pilot uygulaması yapılan ve yetiştiricilerimiz tarafından ilgi gören canlı kurbanlık alım metodu ile, kombina müdürlükleri tarafından 08.10.2014 tarihinden itibaren, hayvanların fiziksel ve hayvan hastalıkları yönünden muayenelerinin yapılarak, kombina müdürlüğünün bulunduğu illerde (Adana, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Denizli, Erzurum, Sakarya, Sincan, Van ve Yozgat) işletmelerimiz bünyesinde aşağıda belirtilen şartlarda alımları gerçekleştirilecektir.”

HAYVAN ALIM KRİTERLERİ
 
Bakanlığın yaptığı açıklamada canlı hayvan alım kriterleri şu şekilde açıklandı:


Asgari 400 kg ve üzeri canlı ağırlıktaki besi kondisyonu yüksek erkek canlı kasaplık sığırın canlı kantar tartımlarından yüzde 8 tokluk firesi düşülmesi sonucu elde edilen ağırlığına 10,50 TL/canlı kg. üzerinden yüzde 50 peşin, kalanı 30 gün vade ile,

 
320-399 kg canlı ağırlıktaki besi kondisyonu yüksek erkek canlı kasaplık sığırın canlı kantar tartımlarından yüzde 8 tokluk firesi düşülmesi sonucu elde edilen ağırlığının 10.00 TL/canlı kg. üzerinden yüzde 50 peşin, kalanı 30 gün vade ile alımları gerçekleştirilecektir.
 
II. ve III. kalite dişi hayvanlar canlı alım kriterleri ile değil kurumun diğer alım kriterlerine uygun şekilde alımları geçekleştirilecektir
.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: tarım bakanlığı, elde kalan kurbanlıklar, kilogramını 10.50 TL'den alacak
Link: Tarım Bakanlığı elde kalan kurbanlıkların kilogramını 10.50 TL'den alacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız