Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Etlik Piliç Üretimi »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Kuluçka-Civciv
 Aşı-İlaç
 Yetiştirme teknikleri
 Mekanizasyon
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Kesim-Depolama
 Piliç ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer

 
Sağlıklı Ramazan sofralarının baş tacı
 
Ramazan Ayı'nın gelmesi ile birlikte 'Ramazan'da nasıl beslenmeliyiz?' sorusu gündemin en önemli başlıkları arasına giriyor.
 
Prof. Dr. Sevinç Yücecan, “Ramazanda bireyin normal beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminde bazı değişiklikler oluşur. Öğün sayısı sahur ve iftar olmak üzere ikiye iner. Günlük gereksinimin beşte ikisini sahurda, beşte üçünü de iftarda almak gerekir” diyor.

“Düşük kalorili ve sağlıklı bir besin”

Prof. Dr. Sevinç Yücecan bu süreçte sağlıklı beslenme önerilerinde tavuk etinin önemli bir yeri olduğunu vurguluyor. “Tavuk eti besin değeri içeriği açısından etlere benzer, yalnız daha az yağlıdır, buna bağlı olarak da enerji değeri kırmızı etten daha düşüktür. Doymuş yağ ve kolesterol içeriği de daha azdır. Özellikle tavuğun beyaz etinin yağı çok azdır. Bu nedenle sağlıklı beslenme önerilerinde kırmızı et yerine tavuk eti daha çok yer almaktadır” diye belirten Prof. Dr. Yücecan, “Ramazanda da her zaman olduğu gibi sağlığımızı düşünmeliyiz. Sağlıklı beslenme önerilerinde önemli bir yeri olan tavuk etini özellikle derisiz tavuk etini her yaş grubu her zaman önerilen düzeylerde tüketebilir. Tavuk eti; et, yumurta, kurubaklagiller grubu içerisinde değerlendirilmektedir. Bu grup için günlük tüketilmesi önerilen miktar yetişkin, genç, çocuklar için 2 porsiyon, gebe ve emzikli kadınlar için 3 porsiyondur” diye belirtiyor.

Prof. Dr. Sevinç Yücecan ayrıca Ramazan’da doğru beslenme ile ilgili olarak şunları da ekledi: “Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk hissi oluşturan et, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tavuk eti gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir. Sebzeli börekler ve meyvede yenebilir. Aşırı tuzlu yiyecekler ve içecekler örneğin turşular, tuzlu ayran, ağır tatlılar, börekler gün boyunca kişiyi susatan türde yiyecekler olduğundan sahurda yenmemesi daha doğrudur. Ayrıca mideyi uyarıcı olan çok acılı baharatlı yemeklerden de uzak durulmalıdır. İftarda ise ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiş et ya da tavuk veya hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir. Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve (sütlaç, muhallebi) meyveli tatlılar ( elma, kabak, ayva tatlısı) tercih edilmelidir. Oruç tutanlarda su kaybı olduğu için komposto, hoşaf gibi yiyecekler, meyve suları iyi birer seçenek olabilir,”.

Prof.Dr. Sevinç Yücecan “Ramazan da dikkat edilecek en önemli husus fazla miktarda yiyeceği kısa sürede tüketmemektir” diyor ve “ancak ramazanda özellikle ülser- gastrit, hipertansiyon, diabet ve kalp-damar hastalıkları gibi uzun süre açlıktan olumsuz yönde etkilenecek hastaların ve/veya bunun gibi hastalığı olanların oruç tutması sakıncalı olabilir,” diye belirtiyor. Prof.Dr. Sevinç Yücecan “bu hastalıklarda diyet ve ilaç tedavisi çok önemlidir. Tedavideki aksama sağlık sorunlarının artmasına neden olabilir. Ayrıca bu durum; gebe ve emzikli kadınlar, yaşlılar, ağır işte çalışanlar, hatta sınav dönemindeki öğrenciler içinde geçerlidir” diye vurguluyor.

"Tavuk eti tüketimi, kalp krizi riskini azaltıyor"

ABD'de Harvard Halk Sağlığı Fakültesi'nde 26 yılda tamamlanan bilimsel araştırma, tavuk eti tüketiminin kalp krizi riskini yüzde 19 düşürdüğünü kanıtlıyor. Fakültenin Beslenme Bölümü Başkanı Dr. WalterWillett, koroner kalp hastalığı riskini azaltmak için kırmızı et yerine daha düşük yağ içeren ve protein açısından zengin beyaz et tüketimini öneriyor.

ABD'de yapılan bilimsel araştırmalar, tavuk eti tüketiminin kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 19 oranında düşürdüğünü ortaya koyarken, Boston'daki Harvard Halk Sağlığı Fakültesi tarafından 84 bin kadın üzerinde yürütülen ve 26 yıl süren araştırma, günde 2 kez kırmızı et tüketen kadınlarda kalp krizi geçirme riskinin, günde yarım porsiyon tüketenlere oranla yüzde 30 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre, her gün daha düşük oranda yağ içeren tavuk eti tüketimi, kalp krizi riskini yüzde 19 oranında azaltıyor. Araştırmayı yürüten Harvard Halk Sağlığı Fakültesi Beslenme Bölümü Başkanı Dr. Walter Willett, koroner kalp hastalığı riskini azaltmak için önerilen düzeylerde daha düşük yağ içeren ve protein açısından zengin tavuk ve balık tüketimini öneriyor.





 

 
 

Ekleme Tarihi
24.06.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Sağlıklı Ramazan sofralarının baş tacı
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız