Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Etlik Piliç Üretimi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Kuluçka-Civciv
 Aşı-İlaç
 Yetiştirme teknikleri
 Mekanizasyon
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Kesim-Depolama
 Piliç ve et ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
beyaz et 

"Ayrıştırılmış Beyaz Et" Rusya Pazarında


BESD-BİR Başkanı Koca:- "Bazı firmalarımız Türkiye'de gıda yapımında kullanımı yasaklanan mekanik ayrıştırılmış beyaz eti Rusya'ya ihraç etmeye başladı"- "Bu ürünün tekrar insan gıdası olarak değerlendirilmesi sektöre artı getirecek. Bu et türü özellikle sosis ve salam yapımında kullanılıyor. Ruslar da bunun için alıyor"


SEVAL OCAK ADIYAMAN - Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, bazı firmaların Türkiye'de gıda yapımında yasaklanan mekanik ayrıştırılmış beyaz eti Rusya'ya ihraç etmeye başladıklarını bildirdi.

Koca, AA muhabirine, Rusya'nın ABD ve AB'ye gıda ithalatına yönelik ambargo kararının ardından Türkiye'deki beyaz et üreticilerinin beklenti içerisine girdiklerini söyledi. Önceki yıllarda Rusya'dan Türkiye'deki 12 firmanın çiğ tavuk eti, 3 firmanın ise ileri işlenmiş ürünler ihracatı yapma izni aldığını anlatan Koca, ayrıca bu izin için müracaat eden bazı firmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimlerinin ardından onay alabilecek durumda olduğunu söyledi.

Türkiye'den Rusya'ya tavuk salamı ve sosisi gibi işlenmiş et ürünleri ihracatının yapıldığını ancak Rusya'nın beyaz et tüketiminde en büyük kalemini, tavuk budunun oluşturduğunu ifade eden Koca, bu ülkenin ABD'den aldığı 270 bin ton beyaz etin büyük bölümünü tavuk budunun oluşturduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin but etinde yüksek fiyat nedeniyle Rus pazarına giremediğine işaret eden Koca, "Bu yılın 7 ayında 4 bin ton tavuk eti ihracatımız var. Rusya'ya 50-100 bin ton beyaz et ihraç edebilirsek çok iyi olur. Bu rakamlarla girersek Rus pazarından çıkmayız. Çünkü ürünümüz dünya standartlarının üzerinde. Yeni bir pazara ilave üretim yapacak potansiyelimiz de var" diye konuştu.

Türkiye'de gıda yapımında kullanımı yasaklanan mekanik ayrıştırılmış etin atık olarak ekonomik kayıp oluşturduğunu vurgulayan Koca, bazı Türk firmalarının Rusya'ya mekanik ayrıştırılmış et sevkıyatına başladığını bildirdi. Koca, "Türk firmalarının ihraç ettiği ürün orada beğenilirse, ki bundan şüphemiz yok, Rusya'ya satışlarımız artarak devam eder. Bu ürünün tekrar insan gıdası olarak değerlendirilmesi sektöre artı getirecek. Bu et türü özellikle sosis ve salam yapımında kullanılıyor. Ruslar da bunun için alıyor" ifadelerini kullandı.

Mekanik ayrıştırılmış et

Mekanik ayrılmış et, büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan et olarak tanımlanıyor ve etin elde edildiği türe göre mekanik ayrılmış tavuk eti, mekanik ayrılmış balık eti veya mekanik ayrılmış dana eti şeklinde adlandırılıyor.







http://haberciniz.biz
 
 

Ekleme Tarihi
27.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ayrıştırılmış Beyaz Et
Link: 'Ayrıştırılmış Beyaz Et' Rusya Pazarında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız