Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Yumurta Üretimi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Damızlık, Tür-Irk
 Kuluçka-Civciv
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 Organik üretim-ürün
 Sınıflama-Depolama
 Yumurta ve yum. ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Irak'a yumurta havadan gidecek

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, bölgede yaşanan zorluklar nedeniyle Irak'a uçakla yumurta ihracatı yapmak için THY'ye iş birliği teklifinde bulundu.

MERSİN - Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, sektör temsilcileriyle yaptıkları toplantıda, Irak'ta son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin ve bölgenin bu ülkeye ihracatına olan etkilerini değerlendirdiklerini belirtti.

Başta Irak olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerin, mağduriyetlerini gidermek adına ihracatçıları çeşitli çözüm yolları üretmeye sevk ettiğini ifade eden Yamanyılmaz, şöyle devam etti:

"Önce Suriye, ardından da Irak'ta başlayan iç karışıklıklar nedeniyle bu bölgelere ürün göndermekte zorlanıyoruz ve alternatif geçiş yolları arıyoruz. Suriye kapısı kapanmadan önce bu ülke üzerinden Arap yarımadasındaki 11-12 ülkeye ürün gönderebilirken bu avantajımız da ortadan kalktı. Şimdilerde ise Irak'a gidiş yollarımız da tıkandı. Mersin'den Ro-Ro gemileriyle Ürdün veya Suudi Arabistan üzerinden Güney Irak'a geçiş yapılabilir ya da İran üzerinden de Irak'a girilebilir. Irak'a mal gönderebilmek için diğer bir alternatifi de düşünüyoruz. En çok ihraç edilen ürünlerden yumurtanın Irak'a ulaşımı, Türk Hava Yolları'nın kargo uçaklarıyla sağlanabilir. Bu konuda THY ile anlaşma yapma talebinde bulunduk."

Irak'ta yaşanan sorunların ihracatçıları alternatif pazar arayışlarına da yönlendirdiğini vurgulayan Yamanyılmaz, yeni hedef pazarlar olarak Japonya, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkelerini belirlediklerini aktardı.

Sektörün önemli ürünlerinden beyaz et üretiminin son 4 yılda 2 milyon tona, yumurtanın ise 17 milyar adete çıktığını belirten Yamanyılmaz, 2010 yılındaki 19 milyon dolar olan beyaz et ihracatının 2013 yılı sonunda 154 milyon dolara kadar ulaştığını hatırlattı.

Elde edilen bu başarıda büyük payı olan Irak'ın yaşadığı iç karışıklıkların bölgeye yapılan ihracatta gerileme sinyallerini arttırdığına dikkati çeken Yamanyılmaz, düşüşün haziran ayı ihracat rakamlarına da yansıdığını, temmuz ayında da aynı etkinin beklendiğini belirtti.

Yaşanan olumsuzlukların 2023'teki 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin hızını keseceğinden endişe ettiklerini kaydeden Yamanyılmaz "Umuyoruz ki Irak'ta var olan karışıklık bir an önce son bulur. Bu süreçte bizlere düşen, bir taraftan Irak pazarıyla ilgili çözümler üretmek, diğer taraftan hedef pazarlarımızı ne kadar arttırırsak ihracatımızın da bir o kadar sağlıklı olacağını göz önünde bulundurarak yeni pazarlar bulmaktır" ifadesini kullandı.

Yamanyılmaz, ihracatçıların her zamankinden daha çok finansman kaynağına ihtiyaçları olduğunun altını çizerek ilgili bakanlıklardan kredi, geçici fon ve kredi geri ödemelerinde erteleme yoluna gitme gibi destek beklediklerini bildirdi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Irak, yumurta, ihracat, THY, çatışma, havadan
Link: Irak'a yumurta havadan gidecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız