Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  Arıcılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Tür-Irk
 Aşı-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 İyi tarım uygulamaları
 Organik üretim-ürün
 Hasat-Depolama
 Bal ve bal ürünleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Hastalık
 Diğer
 


'Çin'e bile bal satıyoruz'

TAB Başkanı Yılmaz, dünyanın en çok bal üreten ülkesi Çin'e bile bal sattığımızı açıkladı.

SİVAS - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Başkanı Bahri Yılmaz, son yıllarda arıcılık sektöründe yaşanan olumlu gelişmelerle Türkiye'den dünyanın bir numaralı bal üreticisi Çin'e bile bal ihraç edilmeye başlandığını söyledi.

Yılmaz yaptığı açıklamada, arıcılık sektörünün sadece bal üretmediğini, tarımsal üretimdeki verim artışına da çok ciddi katkılar sağladığını belirtti.

Yapılan araştırmalarda arıcılık sektörünün tarımsal üretimde verime yüzde 38 katkı sağladığının tespit edildiğine dikkati çeken Yılmaz, "Yani arılar olmazsa tarımsal ürün yüzde 38 daha az oluyor. Bu, açlık demektir. Kiraz, erik, şeftali ve kayısı gibi tek çekirdekli bitkilerin yüzde 100'ünün arıya ihtiyacı var. Korunga ve yonca gibi bitkilerin de yüzde 90'ı arıya ihtiyaç duyar. Arı olmazsa bu bitkiler, tohum tutmuyor ve meyve vermiyor" dedi.

Ayçiçek veya pamuk üreticilerinden bazılarının kullandığı ilaçlar nedeniyle arıların öldüğünü öne süren Yılmaz, bu ilaçlama yöntemiyle ilgili mücadelelerinin devam ettiğini söyledi.

Yılmaz, arıcılığın tarımsal üretime katkısının yanı sıra elde edilen balın da insan sağlığına çok sayıda faydasının bulunduğuna işaret ederek, "Balın faydası ölçülemez. Bal şekerleri midede sindirilebildiği için besin olarak fevkalade iyidir. Bilim adamları, balın yendikten 15 dakika sonra beyne karışıp, beyni beslediğini söylüyor. Bal yiyen insan erken uyanıyor. Beyni besleyen bal şekeri, aynı zamanda kişiye enerji veriyor" diye konuştu.

Türkiye'de yılda ortalama 94 bin ton bal üretildiğini belirten Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kovan başına verdiği destekle üreticilere çok önemli katkı sağladığını vurguladı.

Kayıtlı arıcılara geçen yıl kovan başına 8 lira destek ödemesi yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2013 yılında bu yolla sektöre 43 milyon lira aktardığını kaydeden Yılmaz, bu yıl ise bu desteğin kovan başına 10 liraya çıktığını ifade etti.

Yıllık 4-5 bin ton bal ihraç ediliyor

Yılmaz, üretilen balın büyük çoğunluğunun yurt içinde tüketildiğini dile getirerek, "Ürettiğimiz balın 4-5 bin tonu ise ihraç ediliyor. Dünyanın en çok bal üreten ülkesi Çin'e bal satıyoruz. Çin'de 200 milyon zengin ve üst sınıf insan var. Bunlar, kaliteli ürün talep ediyor, bizdeki kalite Çin'deki üretimde yok. Dolayısıyla Çin'e bile bal satıyoruz. Dünyada en çok bal üreten ülke Çin ama ürettiğinin neredeyse tamamını ihraç ediyor. Çin'de yerli bal tüketimi çok az" dedi.

Çin'e ilk olarak bu yıl yaklaşık 150 ton bal ihracatı yapıldığını aktaran Yılmaz, en fazla talep gören karakovan balının 40-50 liradan ihraç edildiğini belirtti.

Yıllık ortalama 340 bin ton bal üreten Çin'in yanı sıra Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa ve İsviçre'ye de bal ihraç edildiğini ifade eden Yılmaz, dünyada en fazla bal ithal eden ülkelerin ise ABD, Almanya, Japonya ve İngiltere olduğunu söyledi.

Yılmaz, bal üreticilerinin Türk insanına kaliteli bal sunduğunu belirterek, "Dünyada kişi başına en fazla bal tüketen ülke Türkiye. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) istatistiklerine göre, Türkiye'de kişi başına bal tüketimi 1 kilo 100, Almanya'da 970, Japonya ve Amerika'da 900 gram. Kişi başına dünyanın en çok bal tüketen ülkesiyiz. Kendi insanımıza ve çocuklarımıza kaliteli bal yedirmek önemli" şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: bal, çin, üretim, satış, ihracat
Link: 'Çin'e bile bal satıyoruz'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız