Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer

Bu hastalık gitar çalanda da inek sağan kadında da görülüyor 


Karpal Tünel Sendromu'nun piyano ve gitar çalanların yanı sıra inek sağan kadınlarda da sıkça görülen bir rahatsızlık olduğu belirtildi.



Özel Karadeniz Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Uğur Kıran, karpal tünel sendromu hastalığının Karadeniz’de özellikle inek sağan kadınlarda görüldüğünü söyledi. Piyano ve gitar çalan insanlarda da bu hastalığın görüldüğünü belirten Kıran, “Karpal Tünel Sendromu Karadeniz'de daha çok köylü kadınlarımızda sıkça görülmektedir. Çok çalışkan Karadeniz kadınlarımızın hastalığı olarak bilinmektedir.
 
Karpal Tünel Sendromu dediğimiz el bileğinde, parmaklara giden sinirin el bilek kanalındaki sıkışma hadisesidir. Bunun nedeni aynı tür hareketleri daha sıklıkla ve sürekli yapmaktan kaynaklanır. Özellikle piyano çalan, gitar çalan insanlarda sıklıkla görülür ama Karadeniz’de özellikle inek sağma hareketleri yapan kadınlarda çok sık görmekteyiz. Yine el işi yapan kadınlarımızda çok sık görmekteyiz” dedi.Karpal Tünel Sendromu hastalığına Karadeniz’de çalışkan kadın hastalığı dediklerini dile getiren Kıran, “Normalde literatürde karpal tünel sendromları 4 kadın 1 erkek oranı vardır ama Karadeniz’de benim son 1 yıl içinde yaptığım 138 ameliyattan sadece 12’si erkek 126 tanesi kadındır. Bu da yaklaşık yüzde 10, 11 oranında birdir. Yani 11 kadında gözüktüğü halde 1 erkekte gözüküyor.
 
Bu da kadınlarımızın yöremizde çok hırpalandığını, çok çalıştığını, çok yorulduğunu gösteren bir göstergedir” ifadelerini kullandı.Trabzon’da Karpal Tünel Sendromu hastalığıyla hastaneye başvuran 132 kadının 45-64 yaşları arasından olduğunu söyleyen Kıran, “Hastalarımız genellikle bize artık çaydanlık taşıyamadığını, inek sağamadığını söyleyerek geliyorlar. Parmaklarında çok uyuşma olduğunu özellikle sabah kalktığında şişlikleri olduğunu, gece yatarken parmaklarını sallayarak rahatlattıklarını söylüyorlar. Bu bilgilerden sonra muayene bulgularımızda destekliyor ise EMG denilen bir tetkit yaptırıyoruz. El bileğinden parmaklara giden sinirin ne kadar sıkıştığını tespit ediyoruz. Birinci, ikinci ve üçüncü ağıl şeklinde sonuçları geliyor üçüncü ve ağıl sonuçları cerrahi olarak düzeltiyoruz birinci ve ikinci derecedeki sinir sıkışmalarında at ellemeler, egzersiz programları veriyoruz yapmış olduğu işlerden birazcık dinlenmesini, ara vermesini istiyoruz.
 
Daha önce sürekli yaptığı işleri ara vermesi gerektiğini belirtiyoruz. Eğer üçüncü derece ve daha ağır derecede ise sinir sıkışması, bu kez el bileğinden küçük bir insizyonla girip sinirin üzerinde kalınlaşmış olan dokuları gevşeterek el bileğinden geçen median siniri rahatlatıyoruz. Bu şekilde 5-10 dakika süren cerrahi işlem yapıyoruz ve bundan sonra hastalarımız yaklaşık 3 ila 4. Haftadan sonra rahatlıyorlar. Genellikle yaşam biçimlerini değiştirdikten sonra daha bir rahatlıyorlar ama biz aynı yaşamlarına devam etmelerini yine onlara söylüyoruz. Cerrahi tedaviler yaparak yada egzersiz programlarıyla tedavi ediyoruz. Çünkü kadınlarımız gerçekten yaptıkları işleri yapmazlarsa bu kez başka sorunlar çıkıyor. Onları rahatlatmak adına cerrahi yada cerrahi olmayan yöntemleri anlatıyoruz. Bu şekilde sonuçlarımızda güzel, takiplerimize devam ediyoruz. En çok da bu rahatsızlık 45-64 yaş arasında görülüyor. 132 kadının 92'si 45-64 yaşında” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
02.10.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Karpal Tünel Sendromu,inek sağan kadın
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız