Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer
 


Kelaynaklar koruma altında

Kelaynak Üretme İstasyonu'nda yarı doğal ortamda yaşayan kelaynakların sayısı, tarım zararlıları ve sıtmaya karşı yoğun ilaçlamadan dolayı ciddi oranda azaldı. Koruma altına alınan kelaynaklar Suriye'deki savaş nedeniyle bu sene doğaya bırakılmayacak.

Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda koruma altında tutulan kelaynakların, Suriye'deki iç savaş nedeniyle bu yıl doğaya bırakılmayacağı bildirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kelaynak Üretme İstasyonu'nda yarı doğal ortamda yaşayan kelaynakların sayısı, tarım zararlıları ve sıtmaya karşı yoğun ilaçlamadan dolayı ciddi oranda azaldı.

Bu nedenle 1973'te sayısı 23 çifte kadar gerileyen kuşların bir kısmı üretme istasyonunda kafese alınmaya başlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar sonucunda 2001'de yılında 42 olan kelaynak sayısı giderek arttı.

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mehmet Emin Okkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yavrularla birlikte kuş sayısının 200'e ulaştığını belirtti.





KELAYNAKLAR KAFESE

İstasyondaki kelaynakları haziranda kafese alacaklarını anlatan Okkaş, şöyle konuştu:

"Geçen yıl 6 kuşu göç için bıraktık. Yurt dışından gelen uzmanlar bunlardan üçüne özel cihaz taktı ve 15 gün boyunca izledik. Sinyal ise Suriye'nin Hama, Humus kentlerinde kesildi. Bu ülkedeki savaştan dolayı kelaynakları bu yıl doğaya bırakmayı düşünmüyoruz."

Okkaş, kelaynakların, göç yollarındaki sıkıntılar nedeniyle yarı vahşi bir ortamda yaşamak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Kuşların doğal ortamda yaşamalarını arzuladıklarını vurgulayan Okkaş, "Bu sıkıntılar bitmeden bunu yapamayız. Zaten elimizde sayılı bir tür var. Bu türün yok olmasına neden olabilecek en küçük tehlikeyi göze alamayız" şeklinde konuştu.

Çözüm sürecin etkisiyle bölgedeki turizmin hareketlendiğini belirten Okkaş, haftada 5 bin kişinin istasyonu ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.




 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.05.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kelaynaklar, koruma altında
Link: Kelaynaklar koruma altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız