Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer
 


Eskişehir'de ipek böcekçiliği

Türkiye’de ipek böceği kozasının üretim merkezi olan Sınırlı Sorumlu 137 Numaralı Mihalgazi Koza Tarım Satış Kooperatifi’ne bu yıl üreticiler tarafından 16 bin 500 kilogram koza getirildi.

Sarıcakaya ilçesi Mayıslar Mahallesi’nde bulunan satış kooperatifine başvurarak ipek böceği talep eden üreticiler, canlandırılan böcekleri ve ortam için gerekli malzemeleri temin ettikten sonra uygun koşulları oluşturarak üretimi sağlıyor. Yaklaşık 40 günde koza haline gelen ipek böcekleri, üreticilerin bildirimi sonucu kooperatif yetkililerince teslim alındıktan sonra kurutularak çeşitli alanlarda kullanıma hazır hale getiriliyor. Büyük bir maliyeti bulunmayan kozaların daha fazla kişi tarafından üretilmesi için devlet desteği sağlanırken, kilogram başına 35 TL kazanç elde edilebiliyor.
 
Yılın belli döneminde sadece bir kez üretilebilen ipek böcekçiliği ile ilgili olarak Eskişehir, Bolu, Ankara ve Burdur’da üretim yapan 233 kişi tarafından 16 bin 500 kilogram koza alındığını ifade eden Kooperatif Müdürü Eyyüp Ceylan, bu yıl üretim konusunda beklentilerinin karşılandığını söyledi. Önümüzdeki yıllarda daha fazla üreticiye ulaşmak istediklerini kaydeden Ceylan ayrıca, 233 üreticiye toplamda 585 bin TL kazanç sağlandığını da sözlerine ekledi.
 
Kooperatif bünyesinde yüksek ısıda kurutulan ipek böceği kozaları, ülkenin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yurt dışına ihraç edilebiliyor. 
 
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
11.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: eskişehir, ipek böcekçiliği
Link: Eskişehir'de ipek böcekçiliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız