Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Hayvancılık »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Süt sığırcılığı
 Sığır Besiciliği
 Koyunculuk, Keçicilik
 Etlik Piliç Üretimi
 Yumurta Üretimi
 Hindi,Devekuşu ve Diğer Kanatlılar
 Arıcılık
 Diğer


Günde 350 bin tavuk kesiyor

Güngör Uras
Olayların içinden
[email protected]


Satın alacağınız yumurtanın nasıl bir yumurta olduğunu bilmek istiyorsanız, kutulu satılan ve üreticisinin adı ve de yumurtanın özelliği kutuda yazılı yumurtalardan alacaksınız.
 
Kutunun üzerinde yazılanları iyi okuyacaksınız. Sonra yumurtaların her birinin üzerinde numara olup olmadığına bakacaksınız. 2008 yılında yayınlanan Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği’ne göre, çiftlik yumurtalarının her birinin üzerinde 14 haneli numara olması zorunluluğu var. İlk 2 hane ülke kodunu, İkinci 2 hane il trafik kodunu gösteriyor. Son 10 hanedeki rakamlar, üretim tarihi, üretici firma hakkında bilgi veriyor. İnternete bu numaralarla girdiğinizde yumurtanın üreticisi, özelliği, üretim tarihi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
 
Yumurta kutusunun üzerinde yumurtanın büyüklüğü, özelliği hakkında bilgi olmalı. Yumurta Tebliği’ne göre organik mi, doğal mı, yemine hangi vitaminler eklenmiş bunlar kutu üzerinde yazılı olmalı.
 
Türkiye’de yumurta üreten bini aşkın işletme ve 3 bini aşkın ticari kümes var. Kümeslerin kapasitesi 60 milyon tavuk. Ticari işletmelerde şimdilerde yılda 14 milyar adet yumurta üretiliyor. Köy yumurtası üretiminin ise şimdilerde yılda 2 milyara kadar gerilediği tahmin ediliyor. Türkiye’de kişi başı yumurta tüketimi yılda 175 dolayında. Tüketmediğimizi ihraç ediyoruz.

Keskinoğlu 4 milyon üretiyor
 
Yumurta konusunda bilgi almak için İzmir’den Bülent Zarif kardeşim ile Akhisar’a gittik. Türkiye’nin en büyük entegre yem, tavuk eti ve yumurta tesisleri olduğu söylenen Keskinoğlu tesislerini gezdik. İsmail Keskinoğlu’nun kurduğu tesisleri şimdilerde oğulları Fevzi ve Mehmet Keskinoğlu ile torunları işletiyor, büyütüyor. Torun Keskin Keskinoğlu bize tesisleri gezdirdi.
Kendi tavukları için yılda 750 bin ton yem üretiyorlar. 4.5 milyon adet yumurtalık 12 milyon adet kesimlik tavuk besliyorlar. Günde 4 milyon adet yumurta üretimleri var. Günde 350 bin adet tavuk kesiyorlar.
 
Kesilen tavukların büyük kısmını işleyerek, kalanını bütün halinde pazarlıyorlar. 75 farklı ülkeye yılda 85 milyon dolarlık ihracat yapıyorlar.
 
Bana anlattıklarına göre yemleri yerli buğday, mısır ve yulaftan yapılıyor. İthal mısır ve başkaca katkı maddesi kullanmıyorlar. Gene bana anlattıklarına göre tavuklara doğrudan veya sularına konularak antibiyotik verilmiyor.

Tavuklar besmeleyle kesiliyor
 
Avrupa Birliği standardında olduğunu söyledikleri ve Almanya’dan getirtilen yumurtalık tavuk kümeslerini gezdik. Tavuklar hücrede değil, bir katın tamamında serbest dolaşıyor. Katlara metrekareye 10 tavuk esası ile tavuk konuluyor. Katların ortalarında tavukların yumurtlama yerleri var. Doğal kümeste olduğu gibi tavuk perdesini kaldırarak yumurtlama yerine giriyor ve yumurtluyor.
 
Bana anlatıldığına göre yumurtalık tavuk 16 haftalık iken kümese alınıyor. 65’inci haftaya kadar yumurtluyor. Sonra kesime gidiyor. 
 
Etlik tavuklar 45-60 günde 4 kg. yem yiyerek 2 kg. 200 gr. et yapıyor. Etlik tavukların kümesinde de metrekare başına 8-10 tavuk serbest dolaşım imkanına sahip. Etlik tavuğun serbest dolaşım alanı büyüdükçe tavuk eti daha yumuşak oluyor. Kümeste sıkışık büyüyen tavuk etinin eti sert oluyor.
 
İsrail’de bir tavuk eti kesimhanesini gezmiştim. Tavukları hahamlar cübbeleri ile dua okuyarak bıçak ile kesiyorlardı. Bunu arkadaşlarıma anlattığımda hayretle dinlerlerdi. Keskin Keskinoğlu anlattı. Keskinoğlu tesisleri iç pazar ve özellikle ihracat için “Helal sertifikası” almış. Bu nedenle otomatik kesim makinelerini devre dışı bırakmışlar. Şimdilerde hocalar, kıbleye dönük olarak ve besmeleyle tavukları teker teker kesiyorlarmış.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.03.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Günde 350 bin tavuk kesiyor,Güngör Uras
Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız