Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  Avlanma, Av teknolojisi »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Av yasağı bitti, uzmanlar uyardı

AV yasağı bitti, balıkçı tekneleri gece ilk ağlarını çekti. Ancak uzmanlar balık neslinin tükenmemesi için yavru konusunda uyardı; “9 cm’den küçük hamsi, 11 cm’den küçük tekir, 13 cm’den küçük istavrit ve barbunya, 14,5 cm’den küçük mezgit, 25 cm’den küçük lüfer ve 30 cm küçük levrek balıklarını almayın.”

BALIKÇILAR için 15 Nisan’da başlayan av yasağı bugün sona erdi. Balıkçı tekneleri ilk ağlarını çekti. Ancak Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan’ın yaptığı, “İstavrit, çinekop sonra da hamsi avlanacak” açıklaması, her yıl olduğu gibi bu yıl da yavru balıkların avlanacağının sinyalini verdi. Uzmanlar denizlerimizdeki balık neslinin tükenmemesi için uyardı: “Boyu 9 cm’den küçük hamsi, 11 cm’den küçük tekir, 13 cm’den küçük istavrit ve barbunya, 14,5 cm’den küçük mezgit, 25 cm’den küçük lüfer ve 30 cm küçük levrek balıklarını almayın.”





BOL MİKTARDA PALAMUT
 
Av sezonunun açılmasıyla ilgili gazetecilere açıklamalar yapan Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, “İlk olarak palamut avcılığıyla başlayacağız. Devamında istavrit, çinekop, onun peşine de hamsi avlanacak. İlk üç ayda bol balık tüketeceğiz. Bu sezon vatandaşlar bol miktarda palamut tüketecek, hem biz kazanacağız hem de vatandaşın sofrası şenlenecek” dedi.

ÇİNEKOP DİYE BİR BALIK YOK
 
Ancak İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Saadet Karakulak’a göre, Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan’ın bol bol avlayacaklarını söylediği Çinekop diye bir balık yok. Çinekop lüferin yavrusu ve avlanması da yasak. Balıkçılar lüferin en küçüğüne defne yaprağı, az büyüğüne çinekop, biraz daha büyüğüne ise sarıkanat ismini veriyor. Ancak bunların tamamının avlanması ve satılması yasak. Yavru istavrit ve çinekop avında balıkçıların yasadışı yollarla avlandığını belirten Saadet Karakulak “Balıkçılar hala gırgır ağıyla avlanıyor. Sonraki nesillere de büyük zarar veriyorlar. Bu sene çinekop sarıkanat ya da defne yaprağı avlamasalar seneye onu lüfer diye avlayacaklar. Bence balıkçılara kota uygulansa bu kadar bilinçsizce avlanma yaşanmaz” diye konuştu.

 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: balık, av yasağı
Link: Av yasağı bitti, uzmanlar uyardı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız