Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  İhracat, İthalat »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Bakan Eker: Avrupa'da satılan 3 balıktan biri Türkiye'den ihraç ediliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, balıkçılık sektörünün hızla büyüdüğünü, Avrupa'da tüketilen 3- 4 levrek ve çipuradan birinin Türkiye’den ihraç edildiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı tarafından yaptırılan ‘Arama 1’ isimli araştırma ve kontrol gemisi Antalya Balıkçı Barınağı’nda hizmete katıldı. Geminin hizmete alınma törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan ve gemi hakkında bilgi veren Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, sektörde güçlü Ar-Ge’den söz edebilmek için 3 kural olan nitelikli personel, yeterli bütçe ve uluslararası standartlarda fiziki alt yapıya sahip olunması gerektiğini söyledi. Burak, hizmete alınan araştırma ve geliştirme gemisi Akdeniz ve Ege’deki araştırmaları yerinde yapmak üzere tasarlandığını kaydetti.

Açılış kurdelesini kesmeden önce konuşan Bakan Eker, tarımın alt sektörünü stratejik bir bakış açısı ile ele aldıklarını, sektörün geliştirilmesi ve aynı zamanda ekonomik faaliyet olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada bilgi ve teknolojinin önemli olduğunu belirten Eker, en çok ihtiyaç uluslar arası alanda geliştirme çalışmalarına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Hizmete alınan geminin benzerinin daha önce Karadeniz’de kullanıldığını belirten Eker, "Bugün hizmete açtığımız gemi Avrupa’nın 4’üncü en büyük araştırma gemisi. Bu gemimizde Akdeniz ve Ege’de araştırma faaliyetleri yapacak. Bu gemi sadece arama tarama faaliyetleri yapmayacak. Oşinografik (okyanus bilimi) araştırma yapacak. Denizlerin kimyasal, fiziksel, biyolojik özellikleri dahil olmak üzere deniz bilimleri ile ilgili bir çok araştırma bu gemi tarafından yapılacak. Avcılık kontrol ve takip hizmeti verecek. Bu donanıma sahip içinde laboratuvarlar var. 18 personel çalışacak. Her türlü teknik donanıma haiz bir önemli araştırma gemisi. 6 milyon lira para harcadık. 2013 yılında başlattık bugünde hizmete açıyoruz." dedi.

Dünyada 160 milyon ton balık üretildiğini aktaran Bakan Eker, bunun 70 milyona yakın kısmının üreticilikle elde edildiğini söyledi. Bu oranlara bakıldığında dünyada yetiştiricilikten elde edilen balığın payının oldukça yüksek olduğunu belirten Bakan Eker, "Bizde o seviyede değil. Denizler korunması gerekir. Avcılık denildiği zaman denizde ne varsa alıp toplayıp getirip üreteceğimiz faaliyetten ibaret değil. Başlı başına buna önem vermek zorundayız. Balık varlığının korunması ve çoğaltılması açısından düzenlemelerimizi buna göre yapıyoruz. Balıkçılık sektörünü faaliyetlerini önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de balıkçılık sektörünün gelişmeye devam ettiğini anlatan Bakan Eker, yılda 60 bin ton balık yetiştirilirken, şimdi bu rakamın 240 bin tona çıktığını kaydetti. Avrupa’nın en hızlı ve çok büyüyen 3’üncü ülkesi Türkiye'nin olduğunu belirten Eker, "Bu önemli çünkü biz balıkçılığı aynı zamanda ekonomik faaliyet olarak düşünüyoruz. Türkiye’de yetiştirilen balık Avrupa pazarlarında, başkentlerinde, büyük şehirlerinde tüketicilere ihraç ediliyor. Her 3 levrek veya çipuradan biri Türkiye’den satılıyor. Son 10 yılın çabası ile politikası ile uygulamalarla elde edildi. Denizlerde araştırma yaparak, gerek deniz suyu kirliliği, gerekse balıkların yaşam alanlarını, üreme alanlarını, göç yollarını bunları çok ciddi şekilde incelememiz kaydetmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Eker ve protokol üyeleri geminin hizmete alınma kurdelesini kesti. Gemiyi gezen Bakan Eker, yetkililerden bilgi aldı.
 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
30.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: balık, Mehdi Eker, ihracat
Link: Bakan Eker: Avrupa'da satılan 3 balıktan biri Türkiye'den ihraç ediliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız