Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  Diğer »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Dünyanın en büyük su kaplumbağası Edremit’te sergileniyor

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Tahtakuşlar mahallesindeki Özel Etnografya Galerisi’nde 15 yıldır sergilenen Deri Sırtlı Dev Deniz Kaplumbağası'nın türünün dünyada sergilenen en büyük örneği olduğu ortaya çıktı.

17 yıl önce, Burhaniye Ören sahilinde bir balıkçının ağına takılarak ölen kaplumbağa 15 yıldır Tahtakuşlar Etnografya Galerisi’nde sergileniyor. İlçeye 18 kilometre uzaklıktaki Tahtakuşlar mahallesinde Alibey Kudar tarafından kurulan Özel Etnografya galerisinde yer alan 360 kilogram ağırlığındaki dev deniz kaplumbağası ilgi odağı oldu. Ören sahillerinde bulunduktan sonra, bir yıl süreyle Burhaniye Halk Kütüphanesi Salonunda sergilenen kaplumbağa, daha sonra Tahtakuşlar Etnografya Galerisine verildi. Burada özel bir camekan içinde sergilenen kaplumbağanın günlük bakımı yapılıyor.
 
Dünyada kurutularak sergilenen tek örnek olan Deri Sırtlı Dev Deniz Kaplumbağasına gereken özeni gösterdiklerini anlatan Etnografya Galerisi Müdürü Hasan Kudar, günlük bakımının yapıldığını söyledi. Kaplumbağanın ilgi gördüğünü anlatan Hasan Kudar” Bu kaplumbağa, 1997 senesinde Burhaniye’nin Ören sahilinde bir balıkçının ağına takıldıktan sonra ölü olarak çıkıyor. Bir sene, Burhaniye belediyesi bunu inceleme de tuttuktan sonra biz encümen kararı çıkartıp bunu bünyemize alıyoruz. Daha sonra mumyalama işlemine başlıyoruz. Bir sene de bizim işlemimiz sürüyor. İçi tamamen temizleniyor.
 
Tabi sürekli her gün ilaçlanıyor. Bakımı oluyor. Daha sonra tamamen kuruduktan sonra içini kapattık. Farklı ilaçlarla bunu destekledik. Şu anda müzeye kazandırılmış durumda. 1999 senesinden beri de sergileniyor. Sürekli bakımlarını yapıyoruz. Hak ettiği ilgiyi ona göstermeye çalışıyoruz. Öğrendik ki daha sonra da kendi cinsinde kurutulup sergilenen tekmiş. Görülenler var. Daha büyük yaşayanlar var ama. Bu şekilde kurutulup sergilenen şu an henüz yok. Bu yüzden dünyada tek konumunda. Onun için de büyük bir öneme sahip bizim için” dedi.
 
 
 
 
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
02.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Dünyanın en büyük su kaplumbağası, Balıkesir, Edremit
Link: Dünyanın en büyük su kaplumbağası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız