Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  Kültür balıkçılığı, Tatlı Su »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Balıklar ölmesin diye gölete su taşıyorlar

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık felaketi balıkları da vurdu. Elbistan’a bağlı Kalealtı Mahallesi’nde gölette yaşayan yaralı balıklar susuz kalınca köylüler çareyi gölete su taşımakta buldu.

Kalealtı Mahallesi yüz yıllardan beri kutsal sayılan balıklara ev sahipliği yapıyor. Balıkların bölgeye yerleşme tarihleri kesin olarak bilinmiyor ama en az 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Susuzluk dere ve göletlerde balıkların yaşam şartlarını da zorlaştırdı.

Elbistan merkeze 13 kilometre uzaklıkta yer alan Kalealtı Mahallesi sakinleri, bu günlerde hummalı bir çalışma ortaya koyuyor. Mahalleliler, kutsal bildikleri balıkların ölmemesi için yaşadıkları gölete sürekli olarak su taşıyor. Susuz kalan gölete bazen yakınlarda bulunan bir haneden bazende uzak mekanlardan tankerlerle su getiriliyor. Mahalle Muhtarı Ahmet Türkan, susuzluk dolayısıyla çok sayıda balığın öldüğünü ifade etti ve yüzlerce balığın aynı akıbete uğramaması için sürekli olarak göletin doldurulduğunu bildirdi.

Muhtar Türkan, "Göletin tarihi çok eski en az bin yıllık var. Burada kız kalesi var. Roma İmparatorluğu'ndan kalma. O zamandan beri burada kaynak var. Buradaki balıklarda kutsal. Burada balıkları yiyen kişiler, inançsız kişiler ise başlarına bela geliyor. Sıkıntı geliyor." dedi. Türkan, "Bu balıkların suyu çekildi, kuraklıktan dolayı. Belediyeden kepçe istedik. Temizledik ama kaynağı fazla müdahale edemedik. Balıklarımızdan bazıları zayi oldu. 10-15 balık öldü. Bulanık suyu duru hale getirmek için takviye su getiriyoruz. İtfaiyeden su getirdik. O da çare olmadı. Haftada iki defa su takviyesi yapıyoruz. Daha evvel yaşım 50 ama böyle bir şey görmedim. Benden evvel insanlarda böyle bir şey görmemişler. Buraya su Şardağı’ndan geliyor. Kıbrıs harekatında bizler küçüktük. Burada balık yoktu. Harp bitti balıklar buraya geldi. Urfa ve Darende’deki balıkların aynısı burada var." ifadesini kullandı.

Mahallenin yaşlılarından İsmail Türkkaya ise "Burası billur gibiydi daha önce. İlk defa böyle kuraklık görüyorum. Çevreden su getirip buraya akıtıyoruz. Balıklar oksijen alsınlar diye." şeklinde konuştu.

KUTSAL OLDUĞUNA İNANILIYOR

Şanlıurfa Balıklı Göl ve Darende de bulunan yaralı balıklar gibi Elbistan’daki balıkların kutsal olduğuna inanılıyor. Öyle ki yörede, bu balıkların savaşta yaralandığı ifade ediliyor. Balıkları tutan, zarar veren ya da yemek için avlayanların başlarına çeşitli olaylar geldiği iddia ediliyor. Yaşlılar, başlarına çeşitli olaylar gelenleri bariz isimlerle örneklendirirken, balıkların göleti terk edip yakınlarda geçen Ceyhan Nehri’ne kaçmaması da bir işaret olarak nitelendiriliyor.
 
 
 
 
 (CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
01.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Elbistan, gölet, balık, kuraklık
Link: Balıklar ölmesin diye gölete su taşıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız