Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 

 
Türkiye'nin ilk su ürünleri organize bölgesi İzmir'de kuruluyor


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin ilk su ürünleri organize bölgesini kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
 
İZTO’da Ekrem Demirtaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes ve su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların katılımıyla yapılan toplantıda, su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulması için fikir birliğine varılarak müteşebbis heyet oluşturuldu.

İzmir Ticaret Odası Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi üyeleri ve su ürünleri yetiştirici firmaların görüşlerinin alındığı toplantıda, avcılık ve yetiştiricilik de dahil olmak üzere bütün sektörü kapsayan bir yapıda organize sanayi bölgesi kurulması çalışmalarının ivedilikle başlatılmasına karar verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Demirtaş, “Sektör, organize bölgeyi istiyor. Bir ilki yapacağız. Kendimize özgü modeli oluşturmalıyız. OSB kurulması çalışmalarına yönelik bir müteşebbis heyet kurduk. Bu heyet mevzuatın incelenmesi, sektörün envanterinin çıkarılması ve bölgenin kurulmasına yönelik yer seçimi konularında çalışmalar yaparak başvuru dosyasını hazırlayacak.” dedi. Demirtaş, organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla birlikte üretimde verimlilik ve kâr artışının sağlanması, bürokrasinin azaltılması, ortak sosyal tesisler kurulması, müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önlenmesi ve çok sayıda vergi avantajı sağlanacağını vurguladı.

‘İHRACATTA REKABET AVANTAJI SAĞLAYACAK’

Kültür balıkçılığının hızlı bir gelişim içinde olduğuna işaret eden Demirtaş, 2002 yıllarında 61 bin ton olan kültür balığı üretiminin, 200 bin tonun üzerine çıktığını kaydetti. Su ürünleri sektörünün gelecek vaadettiğini ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti: “İzmir, 2013 yılında 35 bin 156 ton üretimle ülkemiz üretiminin yüzde 15’ini karşıladı ancak yapının dağınık olması nedeniyle sektörün ihtiyaçları da artıyor. 2007 yılında balık çiftlikleri kıyıdan uzak, açık deniz alanlarına taşındı. Hizmet için kullanılan teknelerin boyutları büyüdü ve sayıları arttı ama altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak gerekli düzenlemeler yapılmadı. Balık çiftliklerinin yem depolamak, malzeme, alet gibi donanımı bulundurmak, çalışan personeli barındırmak için iskeleye bitişik bir noktada konumlanmış lojistik tesis için yeterli kapasitede karasal alana, iskeleye veya rıhtıma ihtiyacı var. Su ürünleri organize sanayi bölgesinde balık işleme, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, ağ bakım ve yıkama tesisleri, strafor tesisleri, yem tesisleri gibi sektörle ilgili tüm tesisler birarada olacak ve bu sayede verimlilik sağlanırken firmaların maliyetleri düşürülerek, ihracatta rekabet avantajı sağlanmış olacak.”

‘MEVZUATTA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GEREKİYOR’

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise sektörün önemine ve hızlı gelişimine değinerek, su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulabilmesi için ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Güldal fidancılık, süs bitkileri ve seracılık konularında çalışmaları olmakla birlikte su ürünlerine ilişkin çalışmadan da heyecan duyacaklarını belirtti.

Su ürünlerinin Türkiye için çok genç bir sektör olduğunu ama kısa zamanda çok gelişme gösterdiğini söyleyen İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Girenes de, “Kültür balıkçılığı, ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli bir sektör. Üretim ulusal ve uluslararası kalite standartlarında yapılarak, önemli bir kısmı Avrupa Birliği, Rusya ve Amerika’ya ihraç ediliyor. Organize sanayi bölgesi, sektöre ekonomik yönden katkı sağlayacağı gibi sektörün kurumsal yapısının da göstergesi olacaktır.” diye konuştu.
 
 
 
(CİHAN)
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.10.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: izmir, su ürünleri, OSB, İZTO
Link: Türkiye'nin ilk su ürünleri organize bölgesi İzmir'de kuruluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız