Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi

Balık avı sezonu bu gece yarısı başladı. Rize'de balıkçılar, havai fişeklerle ava yollandı. Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki balıkçılar, şiddetli poyraz ve balıkların ufak olması sebebiyle limandan ayrılamadı. İstanbullu balıkçılar ise hava muhalefeti sebebiyle ilk gün az balık avlayabildi.

Rize Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce av sezonunun açılışı sebebiyle il merkezindeki balıkçılar barınağında tören düzenlendi. Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ve balıkçıların katıldığı törende Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibi tarafından folklor gösterisi düzenlendi.

Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, balıkçılık faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek, “İlimizde şu ürünleri potansiyeli olarak toplamda 37 balıkçı barınağı bulunmaktadır. Ticari anlamda 5 bin kişi balıkçılıktan geçimini sağlıyor. 25 tanesi 12 metreden büyük olmak kaydıyla toplamda 1079 adet balıkçı gemimiz mevcut. Ortalama olarak yılda 50-60 bin tonluk bir avcılıktan ve 2 bin 500 tonu da yetiştiricilikten olmak üzere bir potansiyelimiz var. Ümidimiz yeni sezon üretici ve tüketiciler açısından hayırlı geçer” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından balıkçılar havai fişek gösterisi eşliğinde, ‘Vira Bismillah’ diyerek teknelerle denize açıldı.


EREĞLİ'DE BALIKÇILAR 'VİRA BİSMİLLAH' DİYEMEDİ

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde sona eren av yasağının ardından balıkçılar şiddetli poyraz ve balıkların ufak olması sebebiyle limandan ayrılamadı.

Uzun yıllardır balıkçılık yapan Can Aktürk, "Valla şu anda denizin durumu iyi veya kötü Cenab-ı Allah bizim rızkımız varsa oraya koydu. İşi denk gelen, işi yürüyen kaza bela olmayan herkese bir ekmek var. Ama bu ekmeği namusluca yemek lazım. Ufak balığı tutmadan, büyütmek için, sürdürülebilir avcılık için yapmak lazım. Allah her sene bize veriyor. Kimseye muhtaç değiliz. Karadeniz'de 180 çeşit balık var diyorlardı. Şimdi 15 çeşit balık kaldı. 15 çeşit balığı biz elimizden geldiği kadarıyla bitirmemeye çalışıyoruz." diye konuştu

İSTANBULLU BALIKÇILAR HAVA MUHALEFETİNE TAKILDI


Av yasağının sona ermesiyle İstanbullu balıkçılar tekneleriyle denize açıldı. Hava muhalefetine takılan balıkçıların ilk gün yüzü gülmedi. Ağlarına az da olsa istavrit takılan bazı balıkçılar ise balık tutmanın mutluluğunu yaşadı.

Hakkı Memiş adlı balıkçı, ilk gecelerinin çok kötü geçtiğini dile getirdi. Fırtına sebebiyle Karadeniz’e açılamadıklarını ifade eden Memiş, “Vira molanın sonu boş.” şeklinde konuştu.

Kenan Baysal adlı balıkçı da amaçlarının halka ucuza balık yedirmek olduğunu hava koşullarının düzelmesiyle bol miktarda balık yakalanmasını umduklarını söyledi. Bazı balıkçılar ise trolle avlanma sebebiyle Marmara’da balık kalmadığını ve hale gelen çoğu balığın Çanakkale’de avlandığını savundu. Balıkçılar özellikle palamut bolluğu beklediklerini sözlerine ekledi. Balıkçıların ortak temennisi ise ilerleyen günlerde havaların düzelmesi ve balık bolluğunun yaşanması oldu.
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
01.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: balık, av yasağı, vira bismillah, balıkçılar
Link: Balıkçılar 'Vira Bismillah' dedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız