Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Su Ürünleri İhracatçıları 2023 Hedefini Belirledi

AYDIN (İHA) - İhracatın yıldız sektörleri arasında yer alan son 10 yılda büyük gelişim gösteren su ürünleri sektörü, 2023 yılı için belirlediği 1,5 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor.
 
Sektör, çipura üretiminde Yunanistan’ı geçerken, Su Ürünleri Tanıtım Grubu, tanıtımda Norveç’i örnek olarak belirledi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Çeşme’de düzenlediği “Su Ürünleri Sektör Toplantısı” ile 2023 hedeflerine sektörün ulaşması için atılması gereken adımları masaya yatırdı.
 
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Su ürünleri sektörünün Ege Bölgesi ihracatında önemli bir unsuru haline geldiğini, 2013’ün verimli bir yıl olduğunu, 2005 yılında 50 milyon dolar civarında olan Türkiye su ürünleri ihracatının 2013 yılı sonunda 564 milyon dolara ulaştığını kaydetti.
 
Su ürünleri sektörünün 2005 yılında Türkiye ihracatından binde 3 pay alırken 2013 yılı sonunda yüzde 1,3’lük bir değere ulaştığını anlatan Kızıltan, “2023 ihracat hedefimiz 1,5 milyar dolar. Bu hedef bizler için uzak bir hedef değil, yıllık yüzde 10-12’lik bir artışla bu hedefe ulaşılabiliriz” diye konuştu.
 
LEVREK İHRACATI İLK SIRADA
 
Türkiye’nin su ürünleri ihracatında ilk 10 ürün arasında birinci sırada levrek balığının yer aldığını vurgulayan Kızıltan şöyle devam etti: “Daha sonra az bir farkla çipura geliyor. Bu ürünleri alabalık ve orkinos izliyor. 2008’de kurulan Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun yaptığı çalışmalarında katkısıyla 2013’de 77 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. THY ile görüşmeler sayesinde nakliyede fiyat avantajı sağladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektöre verilen üretim destekleri sayesinde sektörde güzel gelişmeler yaşandı” diye konuştu.
 
NORVEÇ’İ ÖRNEK ALABİLİRİZ
 
Dünya’da ve Türkiye’de su ürünleri sektörünün dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi veren Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel ise sürdürülebilir bir balıkçılık politikamız olması gerektiğini, bunun için de tanıtımın önemli olduğunu ve Norveç’in örnek alınabileceğini kaydetti. Günümüzde tüketilen her 3 balıktan birinin aquakültür üretimi olduğunu, turizmin gelişiminin aquakültürden uzak düşünülemeyeceğini anlatan İşliel, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre son yıllarda proteinli gıdalarda Türkiye’de üretim önemli düzeyde arttı. Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun katılım sağladığı fuarların bulunduğu ülkelerdeki ihracatta önemli gelişmeler yaşandı. Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Bu ülkede katıldığımız fuarlarla bu konuma geldik. Ukrayna da gelişen bir pazar konumuna geldi” diye konuştu.
 
Sektörün en büyük sorununun ise, katma değerli ürünleri yeterince üretememek olduğunu ifade eden İşliel, şöyle devam etti: “Balık aşılama alanlarının oluşturulması ve Ar-Ge’ye önem verilmesi gerekiyor. Pazarlama üzerinde yoğunlaşılması gereken bir husus. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda tüm Bakanlıklarla işbirliğine gidilerek sorunların çözümlenmesi gerekiyor. En acil çözümlenmesi gereken konuların başında lojistik ve ruhsatlı iskele ihtiyacı geliyor”
 
ÇİPURA ÜRETİMİNDE YUNANİSTAN’I GEÇTİK
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yetiştiricilik Daire Başkanı Erkan Gözgözoğlu, tarım ve gıda sektörleri arasında en başarılı, hızlı gelişen sektörlerden birinin su ürünleri sektörü olduğunu, dünyada yetiştiriciliğin gittikçe önem kazandığını, su ürünlerinin yüzde 40’ının bu yolla elde edildiğini anlattı.
 
Türkiye’de ise 2012 verilerine göre su ürünleri sektöründe yetiştiricilik oranının yüzde 33’e yükseldiğini vurgulayan Gözgözoğlu, “2013 verilerinin daha da yüksek olması bekleniyor. Ocak 2014 verilerine göre Türkiye’de 2353 su ürünleri tesisi bulunuyor. 245 bin ton üretim kapasitesiyle 1935 adet iç su, 217 bin ton kapasiteyle 418 adet deniz tesisi var. Toplam kapasite 462 bin tona ulaştı. 203 tesis ise yatırım aşamasında böylece kapasite 41 bin ton daha artacak. Çipura üretiminde Yunanistan’ın önüne geçtik bu çok önemli bir gelişme” diye konuştu.
 
 

Ekleme Tarihi
13.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: su ürünleri, ihracat, toplantı, hedef, 2023 hedefi
Link: Su Ürünleri İhracatçıları 2023 Hedefini Belirledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız