Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Karadeniz'de korkutan azalma!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Seyhan, yaptığı açıklamada, istatistiki verilerin, Karadeniz'de 1950'li yıllarda 30 civarında ekonomik değere sahip balık türü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yıllar içerisinde özellikle ekonomik değeri olan balık türlerinde büyük bir azalma olduğunu belirten Seyhan, "Ekonomik öneme sahip 25-30 civarındaki balık türü son 5-10 yıldır 3'e, 4'e düştü. Günümüzde sadece hamsi, istavrit, biraz mezgit ve olursa palamut görülüyor. Bunların dışında pek ekonomik değeri olan balık türü kalmadı maalesef" dedi.

"Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanmadır"

Seyhan, balık türlerinin azalmasının birçok nedeni olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Azalmanın nedenlerinden biri kirlilik, diğeri ise aşırı avlanmadır. Yaptığımız bir çalışmada özellikle son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı stratejilerle balık stokları üzerindeki balıkçılık baskısının yüzde 50 azaldığını gördük. Buna rağmen henüz sıkıntının tamamını aşabilmiş değiliz. Koruma kontrol görevlerinin daha sağlıklı şekilde yapılması lazım."

İklimin değişmesinin de balık türleri ve popülasyonunun azalmasında önemli etken olduğunu dile getiren Seyhan, "İklim değişikliği balıkların daha yaşanabilir yerlere gitmesine vesile oluyor. Bazı türler ise artık hiç gelmiyor. Hepsini biraraya koyduğumuz zaman Karadeniz'in çok daha iyi yönetilmeye ihtiyacı var diye söylersem abartmamış olurum" diye konuştu.

Seyhan, geçmişte ekonomik öneme sahip kalkan, tekir, barbunya ve Mersin balığının artık bu önemlerini yitirdiğini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: karadeniz, balık, kirlilik, avlanma, hamsi, istarvit, mezgit, palamut, Karadeniz Teknik Üniversitesi , Kadir Seyhan
Link: Karadeniz'de korkutan azalma!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız