Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Su Ürünleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Tür, Irk
 Aşı, İlaç
 Mekanizasyon
 Kültür balıkçılığı, Deniz
 Kültür balıkçılığı, Tatlı Su
 Avlanma, Av teknolojisi
 Su ürünleri
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Eksi 35 derecede balık yetiştiriyorlar

Hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü Kars'ın Sarıkamış ilçesinde üreticiler, buz tabakalarıyla kaplı havuzlarda kültür balığı yetiştiriyor.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde buz tabakalarıyla kaplı havuzlarda zor şartlarda kültür balığı yetiştiren üreticiler, kışın da sofraların balıkla süslenmesini sağlıyor.

Çiftlik çalışanları, hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü kentte donan havuzların buzlarını her gün küreklerle kırarak yemledikleri balıkları satışa sunuyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini sürdüren Sibirya soğukları, balık üreticilerini de olumsuz etkiledi. Sarıkamış ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Keklik deresi mevkiindeki kültür alabalığı üretim tesislerinde, aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan havuzlarda yavru balıklar telef oldu.

Çiftlik çalışanları, donan havuzların buzlarını her gün küreklerle kırarak temizledikten sonra balıkları yemliyor. Üreticiler, zor şartlarda üretimini yaptıkları balıkları sudan çıkararak, tanesini 2,5 liradan satışa sunuyor.

Balık çiftliğinin sahibi Medeni Erol yaptığı açıklamada, zor şartlarda da olsa alabalık yetiştirerek ilçenin balık ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Erol, balık üretme havuzlarının olduğu derede hava ısısının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğüne ve bu sene çok soğuk bir kış mevsimi geçirdiklerine dikkat çekerek, "Aşırı soğuklarda balıkların korunması, beslenmesi çok zor. Özellikle yavru balıkların muhafaza edilmesi bizi bir hayli zorluyor. İki havuzda 400 yavru balık telef oldu" diye konuştu.
 
Olumsuz Şartlara Rağmen Balık Üretimine Devam Ediyorlar

Son 10 gün içerisinde aşırı buzlanmanın iki havuzda yavru balıklara zarar verdiğini anlatan Erol, geceleri havuzların olduğu dere yatağında ısının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğünü dolayısıyla havuzlarda buzlanma meydana geldiğini belirterek yavru balıkların bu durumdan daha çok etkilendiğini kaydetti. Tüm olumsuz şartlara rağmen balık üretimine devam ettiklerini dile getiren Erol, “Belki ekonomik olarak zor durumda kalacağız ama bu yöre insanının en çok sevdiği balık, kültür alabalığı. Biz de vatandaşlarımızın bu ihtiyacını karşılamak için her türlü fedakârlığa katlanacağız." dedi.

Çiftlik çalışanlarından Furkan Yıldırım da her sabah havuzların buzlarını kırarak temizlediklerini ve ardından balıkları yemlediklerini ifade ederek, "Soğuk hava balıkları olumsuz etkiliyor. Donan iki havuzdaki balıkları diğer havuzlara aktardık. Sürekli kontrol altında tutuyoruz. Bizim için çalışma şartları oldukça zor ancak işimizi seviyoruz" dedi.

Yıldırım, yılda ortalama 25 ton balık üretim kapasitesine sahip çiftlikte 8 havuz bulunduğunu belirterek, boyları 25-30 santimetreyi bulan kültür alabalığının adedinin 2,5 liradan satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Eksi 35 derecede, balık yetiştiriyorlar, balık, balıkçılık
Link: Eksi 35 derecede balık yetiştiriyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız