Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  Ormancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Doğal yaşam-Çevre
 Bitki örtüsü-Ormanlar
 Ağaçlandırma
 Orman yangınları
 Orman ve İnsan
 Orman ürünleri sanayi
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Fidan değil, kütük getiriyorlar

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, belediyelerin kontrolsüz ağaç ithalatına el attıklarını açıkladı.

ANKARA - Belediyelerin kent içi ağaçlandırma yapmak için yurtdışından yaptıkları ağaç ithalatı denetim altına alınacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, belediyeleri ağaç ithalatı konusunda uyarmaya hazırlanıyor. Meclis’te bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, belediyelerin yurtdışından yaptıkları ağaç ithalatının kontrol altına alınması konusunda çalışma başlattıklarını açıkladı. Eroğlu, “Arkadaşlara talimat verdim bu konuda bir çalışma yapıyoruz. Yapılan ithalatı doğru bulmuyorum. Arkadaşlar kusura bakmasınlar, fidan değil kütük getiriyorlar” dedi. Eroğlu, yapacakları çalışmanın bir yasaklama değil kontrolün sağlanmasına dönük olduğunu belirtti. Eroğlu, ithal ağaçların zaman zaman karantina altına alınması ihtiyacının ortaya çıktığını hatırlatarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bünyesindeki karantina biriminin kendi bakanlıklarının bünyesinde olması gerektiğini kaydetti.
 
Eroğlu, “Belediyeleri ikaz etmek lazım. Hastalıklı birtakım böcekler geliyor onlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Çam kese böceği gelmişti çok uğraştık, biyolojik mücadele gerektiriyor. Bakıyorsunuz her yere palmiye dikiyorlar o da çok yanlış. Doğal bitki örtüsü değil. Belediyelere ‘bilabedel veriyoruz almak istiyorsanız bizden alın’ çağrısı yapacağız” dedi. Sapanca’da 3 milyon lira harcayarak fidan ve süs bitkileri borsası kurduklarını anlatan Eroğlu, şunları söyledi: “Biz iki konuda Türkiye’de büyük gelişim sağladık. Birincisi Sapanca’da fidan ve süs bitkileri borsası kurduk. Burası ithalatı önleyecek. Hedef ihracat yapmak. İkincisi de yurtdışından şifalı bitkiler adı altında bir sürü ürün geliyor onları önlemek için Türkiye’de ilk defa Afyon’da tıbbı ve aromatik bitkiler merkezi kurduk. İş adamlarına yol gösteriyoruz. Nasıl Sümerbank tekstilde öncü oldu, biz de onlara bitki konusunda öncü olmak istiyoruz. Kocatepe, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakülteleriyle çalışıyoruz. Tamamlayıcı tıp adıyla önemli bir adım attık.”

Beş katı ağaç dikilecek


Üçüncü köprü nedeniyle kesilen ağaçlara ilişkin bir soru üzerine Eroğlu, “Köprüden alınan ağaçlar değerlendiriliyor. Taşınabilecek olanlar taşınıyor. Firmanın kesilen ağaçların 5 katı kadar ağaç dikmesi gerekiyor. O şartla kesim başladı. Bozuk orman alanları, açık alanlar var gösteriyoruz, oraları ağaçlandırıyor. Bunun dışında İstanbul’da 5 milyon fidan dikildi” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.04.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: fidan, ağaç, Eroğlu, Orman, sektör
Link: Fidan değil, kütük getiriyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız