Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  Ormancılık »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Doğal yaşam-Çevre
 Bitki örtüsü-Ormanlar
 Ağaçlandırma
 Orman yangınları
 Orman ve İnsan
 Orman ürünleri sanayi
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Orman atıkları ‘enerji’ olacak

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle enerjide dışa bağımlılığı azaltacak örnek bir proje hayata geçiriliyor.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle enerjide dışa bağımlılığı azaltacak örnek bir proje hayata geçiriliyor. BAKA’nın 2014 Mali Destek Programı’ndan destek alan Antalya’da faaliyet gösteren Akdeniz Ahşap’ın, dışa bağımlı petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil menşeli enerji kaynaklarına alternatif olarak ithalatı azaltacak biyokütle enerjisi çevre dostu kabul edilen ‘pelet’ üretimi gerçekleştireceği belirtildi. Çevrenin korunması ve enerjide dışa bağımlığın azaltılmasına sağladığı katkılarla pelet üretiminin, orman atıkları zenginliğini değerlendirmesinde örnek olmasının hedeflendiği kaydedildi. Batı Akdeniz’in ormanlarında ince dallar, tepeler, kökler, kabuklar, kozalaklar, orman altı örtüsü ve çalı türlerinin kesilmesinden çıkan atıklar, BAKA’nın desteklediği projeyle biyokütle enerjisine dönüşerek enerjide dışa bağımlığın azalmasına katkı sağlayıp örnek oluşturacağı belirtildi.

BAKA’ya teşekkür etti
 
Antalya’da faaliyet gösteren Akdeniz Ahşap Endüstrisi’nin ‘İleri Teknoloji Makineler ile Çevreci ve Ekonomik Yakıt Üretim Tesisi Projesi’nin, BAKA’nın 2014 Mali Destek Programı’ndan destek almaya hak kazandığı, projenin uygulanma sürecinin Akdeniz Ahşap Endüstrisi Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Odyakmaz ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’in imzalaması ile başladığı bildirildi. Enerji kaynakları petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil menşeli kaynaklar açısından Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu ve enerji ihtiyacının yüzde 78’inin ithalat yoluyla karşılandığını hatırlatan Akdeniz Ahşap Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Odyakmaz, ithalat bağımlığını azaltmak amacıyla gerçekleştirilen projeye verdiği destek ve bölge iş dünyasına kazandırdığı vizyon için BAKA’ya teşekkür etti.

Bölgede öncülük edecek
 
Projeyle Avrupa Birliği’nin desteklediği ve önümüzdeki yıllarda ülkemizde de kullanımının devlet tarafından desteklenmesini beklenen biyokütle enerjisi ‘pelet’in üretimine bölgemizde öncülük etmek istediklerini belirten Odyakmaz, şu bilgileri verdi: “Antalya, Isparta ve Burdur’u içeren TR61 Bölgesi’nde örnek olmak istiyoruz. Akdeniz Ahşap, üretim kapasitesini, üretim verimliliğini, karlılık oranını, pazar payını, ürün kalitesini, cirosunu ve rekabet gücünü dikkate değer ölçülerde artırmanın yanı sıra üretim maliyetlerini de önemli miktarda düşürmeyi amaçlamaktadır. Biyokütle enerjisi ‘pelet’in üretimine bölgede öncülük edilecek. Özellikle pelet tesisinin kurulmasıyla hem firma adına yeni ürün gamı oluşturulmuş olacak hem de ülkemizin ithal ettiği ve karşılığında döviz ödediği petrol, sıvılaştırılmış petrol gazı, doğal gaz ve kömür yerine, 5900 kcal enerji verimliliğinde yüzde 0,7 kül oranı ve yüzde 0,2 kükürt atık oranı ile ‘yaklaşık sıfır’ çevre kirliliğindeki ‘pelet’ ürünü ile ülkemizin de döviz açığına ve çevrenin korunmasına ayrıca katkı sağlayacak. Tesis ve makinelerde çalıştırılmak üzere 12 kişiye istihdam sağlanacaktır.”
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: BAKA, orman, Tuncay Engin, Yusuf Ziya Odyakmaz, enerji, orman atıkları
Link: Orman atıkları ‘enerji’ olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız