Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  Süs Bitkileri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Tohum, Fide, Fidan, Çeşit
 Gübre-İlaç
 Mekanizasyon-Sulama
 Yetiştirme teknikleri
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


TIR krizi bu sektörü dağıttı

Türkiye ve Bulgaristan arasındaki Transit Geçiş Belgesi krizi yüzünden 14 gün boyunca iki ülkenin TIR’ları sınır kapılarında bekledi. Bugün ise kriz aşıldı ve uzun TIR kuyruklarına neden olan belge krizi aşıldı. Fakat bu süre içerisinde çiçek sektörünün zararı büyük oldu. 14 gün boyunca depolarda bekleyen çiçek sektöründe TIR krizinin yol açtığı zararın 10 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.

Sevgililer Günü için ihraç edilmesi beklenen çiçeklerin sınırda solmasından dolayı oluşan maliyet ve imaj kaybıyla ilgili açıklamalarda bulunan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Sevgililer günü bizim yıl içindeki en önemli günümüzdü. Tam o gün için sevkiyata çıkan tırların sınırda beklemesi, sevkiyatların yapılamaması sebebiyle pazarı kaçırmış olduk. 5 günde pazara ulaşması gereken çiçeklerin erişim süresi 14-15 güne kadar uzamış oldu. Sevgililer gününde bu malların alternatifini sağlama şansımız da olmadığı için tazminat ödemek zorunda kaldık” diye konuştu.

DAVALAR AÇILMALI
 
Toplamda ise 10 milyon dolar civarında bir zararları olduğunu belirten Bağdatlıoğlu "Şu anda para kaybımızdan daha önemlisi itibar kaybımız oldu, güvenilirliğimiz azaldı. Kadınlar gününde siparişlerimizde ciddi zorlanmalar olacak. Aslında AB'ye göre böyle bir krizin olması mümkün değildi. Bakanlıklarımızın bundan sonraki süreçte Bulgar hükümetinin bu konuda üzerine gitmesi, gerekli hukuki süreci idare ettirmesi, gerekli davalar açılıp tazminat alınması bu tür süreçlerin bir daha yaşanmasının önüne geçebilecektir” dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: TIR krizi, çiçek sektörü, zarar, 10 milyon dolar
Link: TIR krizi bu sektörü dağıttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız