Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  Tıbbi, Aromatik Bitkiler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Tohum-Çeşit
 Gübre-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Bakan Eker, Türkiye'nin İlk Geofit Bahçesinin Temelini Attı

YALOVA (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yalova'ya kurulacak dünyanın en geniş koleksiyonuna sahip Türkiye Geofit Bahçesi'nin temelini attı. Eker, Türkiye'de tarımsal hasılanın 62 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin ilk Geofit Bahçesi'nin temel atma törenine katılmak üzere Yalova'ya geldi. İlk olarak Yalova Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Eker, kurum müdürleri tarafından karşılandı. Eker'e, Yalova Valisi Esengül Civelek tarafından yağlı boya bir tablo hediye edildi. Ardından Geofit Bahçesi'nin temelinin atılacağı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne geçen Bakan Eker, burada Esvet Sabri Aytaşman Süs Bitkileri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından çiçeklerle karşılandı. Vali Civelek, Yalova'da kurulacak olan Geofit Bahçesi'nin ilin ve ülkenin eko-turizm potansiyeline önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Civelek, "Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla ülkemiz florası taranarak, 500'ü endemik olmak üzere bin tür toplandı. Dünyanın en fazla türe sahip geofit koleksiyonu oluşturuldu. Geofit Bahçesi tamamlandığında bu koleksiyon ziyaretçilere açık olacak. İlimizi geofit merkezi kılan, ilimiz ve ülkemiz eko-turizmine katkı sağlayacak Türkiye Geofit Bahçesi'ni ilimize kazandırdıkları için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
 
Bakan Mehdi Eker ise, ülkenin tarım alanında yaşadığı gelişime değindi. 5 yılda 23 milyar dolar olan tarımsal hasılayı 62 milyar dolara çıkardıklarını anlatan Eker, "Tarımı stratejik bir sektör olarak ele aldık. Geleneksel anlayışın dışına çıkardık. Bu sayede önemli bir gelişme de sağlandı. Türkiye 23 milyar dolar tarım hasılası elde ediyordu. Bu tarım hasılası ile dünyanın 190 ülkesi arasında 11'nci sırada yer alıyordu, Avrupa'nın ise 4'ncü sırasında yer alıyorduk. Önümüzde Fransa, İtalya ve İspanya vardı. Cüsse, konum, nüfus itibariyle de bizden küçük ülkelerin tarımsal hasılası bizden fazlaydı. Biz yeni bir stratejik bakış açısı ile tarım sektörünü ele aldık. Destekleme, koruma, üretim ve kontrol sistemini yeniledik. 2008 yılından bu yana 5 yılda Türkiye 62 milyar dolar tarım hasılası elde etti. Bu hasılayla da İtalya, İspanya ve Fransa'yı geride bırakıp Avrupa 1'nciliğine yükseldik. Dünyanın da 7'nci tarımsal gücüne sahip ülkesi olduk. Bu elbette ki bir bakış açısı. Süratli bir aracın içindeyken ne olup bittiğini bilemiyorsunuz. Biz halen yolumuza durmadan, duraksamadan devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda tarih Türkiye'nin bu dönemini diğer bütün sektörlerdeki gelişmelerle birlikte kaydedecek" diye konuştu.

Yalova'da Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü arazisi içerisinde kurulacak olan Geofit Bahçesi'nin dünyanın bir numarası olacağını dile getiren Bakan Eker, "400 sene önce lalelerimizin, soğanlarının atlı arabaların içerisinde bu topraklardan götürülüp Hollanda'ya kaçırılışının hikayesini hepimiz biliriz. Bu şekilde maalesef geçmişte çok bitki çeşidi oldu. Biz şimdi Yalova'da bunları teminat altına alıyoruz. Bu Geofit Bahçesi'ni kurmak için arkadaşlarımız 350 bin kilometre yol katetti. Dünyanın ılıman iklim kuşağındaki ülkeler arasında en yüksek sayıdaki geofitlerin bir arada toplandığı bir bahçe olacak. Yani dünyanın bu alandaki bir numarası olacak. Buraya şu ana kadar 6 milyon TL'nin üzerinde harcama yaptık, 4 milyon TL daha harcama yapacağız. Proje böylece 10 milyon TL'nin üzerinde bir rakama mal olacak. 6 ay sonra da burasının açılışını gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.
 
Bakan Eker, konuşmasının ardından bahçenin temeline ilk harcı koydu. Kendisine ikram edilen Yalova kivisinin tadına da bakan Eker, Geofit Bahçesi’ni gezerek, koruma altına alınan türlerle ilgili bilgi aldı.

124 bini Türkiye'den olmak üzere 12 binden fazla bitki çeşidi bulunacak olan Geofit Bahçesi, 6 ay içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak.
 
 
 

Ekleme Tarihi
21.01.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Bakan Eker, Türkiye, İlk Geofit Bahçesi, endemit
Link: Bakan Eker, Türkiye'nin İlk Geofit Bahçesinin Temelini Attı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız