Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  Tıbbi, Aromatik Bitkiler »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler-Paydaşlar
 Tohum-Çeşit
 Gübre-İlaç
 Mekanizasyon
 Yetiştirme teknikleri
 Hasat-Depolama
 İşleme-Paketleme
 İhracat-İthalat
 Ticaret-Pazarlama
 Araştırma-Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek ve teşvikler
 Diğer
 


Altın fiyatına ‘haspir’

GAZİANTEP (İHA) - Yemeklere verdiği lezzetle bilinen ve bir rivayete göre Kleopatra'nın süt banyosu yaparken sütün içine kattığı söylenilen ‘haspir’ bitkisi, kilo fiyatı ile altınla yarışıyor.
 
Toplanması çok zahmetli olan haspir bitkisi yöreden yöreye farklı isimlerle anılıyor. İç Anadolu’da safran ismi ile bilinen haspir bitkisi, Gaziantep’te haspir ismi ile satılıyor ve 150 liradan alıcı buluyor.
 
Gaziler Caddesi’nde 16 yıldır baharatçılık yapmakta olan Eyüp Sinan Boztepe, “Gaziler Caddesi’nde baharatçılık yapıyorum. 1998 yılından bu yana baharatçılık mesleğini sürdürüyorum. Bu sattığımız haspir, geçmişi çok eskiye dayanan bir üründür” dedi.

KLEOPATRA DA SÜT BANYOSUNDA KULLANMIŞ
 
Boztepe, ünlü kraliçe Kleopatra’nın bir rivayete göre haspir bitkisini süt banyosu yaparken kullandığını söyledi. Boztepe, “Bir rivayette Kleopatra’nın bile kullandığı söyleniyor. Süt banyosu yaparken içine sütün içine safran attığı söyleniyor. Bir rivayette ciltteki pürüzleri giderdiği konuşuluyor. Kleopatra’nın süte katması da bu amaçladır. Bildiğiniz gibi Kleopatra’nın süt banyosu dillere destandır. Bu ürünle daha pürüzsüz bir cilde sahip olunabileceği söyleniyor. Bölgelere göre farklı isimleri var safranın. Bizdeki ismi haspirdir. Arapça ve Kürtçe’de zaffur, zafran diye geçer. Bildiğiniz gibi ülkemizin bir ilçesine safran ismini bu bitki vermiştir” diye konuştu.

ÇEYREK ALTINLA YARIŞIYOR
 
Kilogramı 150 liradan satılan haspir bitkisinin çeyrek altınla yarıştığını aktaran Boztepe, “Bunun kilogram fiyatı 150 lira civarında satıyoruz. Kilo bazında alan maalesef yoktur. 20-30 gram kadar alınıp bir yıl boyunca azar azar yemeklerde kullanıyor vatandaşlarımız. Genellikle yoğurtlu yemeklere, pirinç pilavlarına renk vermesi, göze hitap etmesi için kullanılıyor. Yani şu anda kilogramı 150 lira. Şu anda bir urup altının fiyatı da yaklaşık 140-150 lira civarında. Altınla birebir gidiyor diyebiliriz. Haspirin sabah namazından önce toplanması uygun görülüyor. Çünkü dikenli bir bitkinin içerisinde çıktığı için zaten toplayan ellerde nasırlı diye tabir ettiğimiz o acıyı duymayacak eller. Güneşi görünce sertleştiğinden dolayı toplanmasında zorluk yaşanıyor. Onun için sabah namazı saatlerinde bir iki saatte toplanabiliyor. Pahalı olmasında bunun da tabii ki etkisi var. Toplayacak kişi bir günde en fazla bir kilogram toplayabiliyor” ifadelerini kullandı.
 
 

Ekleme Tarihi
06.02.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: haspir, fiyat
Link: Altın fiyatına ‘haspir’




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız