Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ormancılık
 Süs Bitkileri
 Doğal Ürünler
 Tıbbi, Aromatik Bitkiler
 Diğer
 


Kuraklık, ormanları da vuracak

Kış mevsiminde havaların kurak geçmesi; içme, sulama ve elektrik üretimi amaçlı su ihtiyacının karşılanmasını olumsuz etkiliyor.

Ancak kuraklık, su ihtiyacının yanı sıra ormanları da yakından ilgilendiriyor. Sebebiyse, kuraklığın toprağın nem yapısını olumsuz etkilemesi. Bu durum, yaz aylarında orman yangınlarının daha hızlı yayılması riski doğuruyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü çevrelerinden alınan bilgiye göre, orman yangınları için toprağın nem oranı önem arz ediyor. Nemin yüksek olması, yangınların hızlı yayılmasını önlüyor. Bu ise yağmur ve kar yağışlarına bağlı. Bu sebeple kış ve bahar aylarının yağışlı geçmesi çok önemli.

Kuraklık, ormanları da vuracak. Yağmurların az olması, yaz aylarında orman yangınları riskini artırıyor. Meteoroloji çevreleri, yağışsızlığın buharlaşma (eveparasyon) ve toprağın nem yapısıyla yakından ilgili olduğuna dikkat çekiyor. Buna göre yağış azlığı yangın riskini artırıyor. Ancak yağışların bol olması nemi artırdığı için yangın riski azalıyor. Bunun için de en önemli unsur, yağışların düzenli olması ve aylara dağılması.

Öte yandan, kış mevsiminde yaşanan kuraklık, barajları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, Ocak 2013’te barajlara gelen su miktarı 5 milyar 185 milyon metreküp iken, rakam Ocak 2014’te 2 milyar 565 milyon metreküpe geriledi. Benzer durum şubat ayında da yaşandı. 2013 Şubat’ta barajlara 5 milyar 361 milyon metreküp su gelirken, bu yılın aynı ayında su miktarı 2 milyar 239 milyon metreküpe düştü. Geçen yıla göre su gelirindeki azalma, yüzde 50’yi buldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yağışların mart-nisan ayında da beklentilerin gerisinde kalması halinde, yaz aylarında doğalgaz tüketiminin (elektrik üretimi amaçlı) artacağı hatırlatması yapmıştı. Barajların da suyla dolması için gözler, mart ve nisan aylarındaki muhtemel yağışlara çevrildi. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.03.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Kuraklık, ormanları da vuracak, orman, baraj,su
Link: Kuraklık, ormanları da vuracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız