Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Orman, Peyzaj »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Ormancılık
 Süs Bitkileri
 Doğal Ürünler
 Tıbbi, Aromatik Bitkiler
 Diğer
 

ERÜ'den tıbbi ve aromatik bitki üretimi
 
 
ERÜ'den tıbbi ve aromatik bitki üretimiErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM), başta kanser olmak üzere birçok ilacın hammaddesinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitki üretimine başladı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM), başta kanser olmak üzere birçok ilacın hammaddesinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitki üretimine başladı.

ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, Türkiye'nin bitki çeşitliliği açısından dünyada sayılı ülkeler arasında bulunmasına rağmen bunu ürüne, ekonomik katkıya dönüştüremediğini söyledi.

Yüzyıllardır ülke genelinde yetişen bitkilerin farkına varılamadığını, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan bitkilerin neredeyse tamamına yakınının ithal edildiğini anlattı.

ERÜ olarak bu soruna el atmak istediklerini belirten Coşkun, bu yıl 30 dönümde ada çayı, melisa, ekinezya, tıbbi papatya, civan perçemi, kantaron, 4 çeşit tıbbi nane, 2 çeşit tıbbi kekik, lavanta gibi tıbbi ve aromatik bitkiler ektiklerini kaydetti.

Gelecek yıl 100 dönüme, bir sonraki yıl da 300 dönüme ekim yapacaklarını ifade eden Coşkun, “Alanla birlikte bitki çeşidini de artıracağız. Ticari özelliği ağırlıklı olan birkaç bitkiyi ekeceğiz. Bölgeye uyacağını düşündüğümüz, hem ulusal hem uluslararası pazar payı yüksek olması nedeniyle şu an öncelikli kekik gibi görünüyor. Yaptığımız araştırmalara göre, dünyadaki tıbbi ve aromatik bitki pazarı 80 milyar doları buluyor. Türkiye'nin toplam ithalatı yıllık yaklaşık 1 milyar dolar. Toplam üretimimiz ise sadece 100 milyon dolar. ERÜ olarak ülkenin tıbbi bitki üretimine destek vereceğiz" dedi.

Üniversite olarak tıbbi bitkileri topluma tanıtmak ve çiftçiye yeni endüstriyel alan oluşturmak istediklerini belirten Coşkun, bu kapsamda Şeker Fabrikası gibi kurumlarla işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın büyük çiftçi profili bulunduğunu vurgulayan Coşkun, bu bitkileri çiftçilere tanıtarak üretiminin yapılmasını sağlayabileceklerini vurguladı.

Tıbbi bitkilerin aromatik değerlerini ortaya çıkarmayı da hedeflediklerini kaydeden Coşkun, "Tıbbi bitkilerle elde edilen ilaçlarla ilgili merkez kuruyoruz. Bu merkezde tıbbi bitkilerin her türlü araştırma ve çalışması yapılabilecek. Bu bitkilerin muhtevası, özellikleri belirlenecek. Tıbbi bitkilerin iklime, bölgeye göre muhtevası değişebiliyor. Bunları araştırabileceğiz. Erzurum'da üretilen bir kekikle Kayseri'de üretilen kekiğin farkını ortaya koyacağız. Hangi bölgede daha kaliteliyse orada yetiştirilmesi için rapor hazırlayacağız" diye konuştu.

Coşkun, ayrıca üretimini yaptıkları bitkileri işleyerek, tıbbi çay olarak da üreteceklerini, bu konuda lisans için başvurduklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
(TARIM TV)
 
 

Ekleme Tarihi
26.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: ERÜ, tıbbi ve aromatik bitki üretimi
Link: ERÜ'den tıbbi ve aromatik bitki üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız