Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  Organik Tarım Teknikleri »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


"Organik" nedir biliyor muyuz?

Bir kesim organik tutkunu olmuşken bir kesim var ki kafa karıştıran açıklamalardan dolayı organik ürünlere karşı temkinli davranıyor.

Zincir mağazalarda ve organik marketlerde satılan sertifikalı ürünleri hiç çekinmeden alabileceklerine vurgu yapan Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan, sağlıklı beslenmeye inananlar için “Organik nedir” sorusunu yanıtlıyor.

1. Organik üretim=denetlemedir: Organik çiftlikler, uluslararası sertifikasyon kuruluşu IMO Control tarafından sertifikalandırılmıştır ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Ayrıca zincir marketler adına denetleme yapan bağımsız denetleme şirketleri (SGS ve Johnson Diversey gibi) tarafından periyodik olarak denetlenmektedir. Organik tarım yönetmeliğinde katkı maddesi içeren, sağlığa zararlı olan hiçbir maddeye, ilaca, antibiyotiğe, hormona yer yoktur.

2. Organik tavuğun muadili yoktur: Doğal ve köy tavuğu kavramlarıyla kafalar karıştırılıyor. Organik köy tavuğu diye ise birşey yoktur. Bu durumdan faydalanan kesimler var. Bir tavuğun organik olması için yumurtadan çıktıktan sonra maksimum 3.günde organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde beslenmeye ve bu yönetmeliğe uygun çiftliklerde büyümeye başlaması gerekmektedir.

3. Organik çiftlikler=ilaçsız doğal tarım alanlarıdır: Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 3 yıl hiç bir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekiyor. 3 yılın sonunda yapılacak toprak analizleri ile teyit alınmaktadır. Organik beslenme, tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği gibi çevresel toksinlerle karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş oluyor. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekiyor. Kontrollü açık alanda gezen, istediği zaman yem yiyen, yapay hiç bir ışığa maruz kalmadığı gibi dolaşım alanlarında serbestçe gezen organik tavuklar, sertifikalı topraklarda gözetim altında üretilmektedir. Tavuklar hem kümeslerinde hem de kümes önlerinde kendilerine ayrılmış kontrollü alanlarda serbest bir şekilde dolaşıyorlar. Her kümes önünde 20 dönüm dolaşım alanı bulunuyor. Organik üretim anlayışının bir parçası olarak kümesler gibi kümes önü dolaşım alanlarımız da organik olarak sertifikalandırılıyor.



  

Ekleme Tarihi
05.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: organik, organik nedir
Link: 'Organik' nedir biliyor muyuz?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız