Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  Eko Turizm  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
şarap arcadia 

 Özcan Arca 1980’lerden beri hem inşaat hem de turizm sektörünün içinde. On yıl kadar önce kızı Zeynep Arca da babasıyla birlikte aile şirketinde çalışmaya karar vermiş. Turizm yatırımları devam ediyor. Son olarak ortağı oldukları Robinson Cruise Sarı Germe Park Oteli baştan sona yenileyerek “chill&relax- feel good” denilen “yeni lüks “kavramını tanımlayan yeni bir konsept yaratmışlar.

Aslında Arcadia şarapları da büyük bir turizm projesinin parçası olarak doğmuş. Özcan ve Zeynep Arca turizmde taleplerin değiştiği, yeme-içme ve kültür odaklı, insanların sakin bir tatil geçirecekleri bir tatil yeri aradıkları anlayışından yola çıkmışlar. Ve bu taleplere uygun projeler yaratma arayışına girmişler.

Neden şarap üretmeyelim? 
Baba kız turizm üzerine bu sohbetleri yaparken içtikleri iyi şaraplar onlara yol gösterici olur. “Neden biz böylesine kaliteli şarap üretmeyelim” diyerek işe girişirler. 20 yıl perspektifli makro bir plan yaparlar. İki yıl süren uzun yer arayışlarından sonra Trakya’nın kuzeyinde Istranca dağları ile Lüleburgaz arasında kara ikliminin egemen olduğu bölgede karar kırarlar. Fransız bağcılık uzmanı danışmanlarıyla birlikte 2000 dönümlük arazide çok detaylı toprak analizleri yaparlar. 
Karar verdikten sonra bulundukları yerin adının ‘bağlık yakası’ olduğunu öğrenirler. Ve biraz daha araştırma yapınca da arkalarından geçen yolun şarap yolu olduğunu ve 19.yüzyılda bölgede Fransızların şarap ürettiği bilgisine ulaşırlar.

Bu arada Zeynep Arca Amerika’da ve Fransa’da şarapla ilgili çeşitli sertifika programlarına katılır, üniversiteden dersler alır. Daha sonra da hasat dönemlerinde yurtdışındaki bağlarda çalışır. Şimdilik 300 dönümlük bağlarında sürdürülebilir tarım uyguluyorlar. Ot, böcek ilacı yerine üründe ve doğada kalıntı bırakmayan geri dönüşebilir ilaç kullanıyorlar. Şarap yapımında da filtrasyon “fining” denilen inceltme işlemi yerine doğal teknikleri kullanıyorlar. Üzümden gelen tüm doğal aromaları korumak için üzümün şaraphaneye gelişinden itibaren minimum müdahale ederek üretiyorlar.

Özcan Arca, bölgenin kara ikliminin özellikle beyaz şaraplık üzümler için çok uygun olduğunu söylüyor. İlk hasadı Sauvignon Gris, Savignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank ve Merlot üzümleriyle yapmışlar. Narince ve Öküzgözü parsellerinde ise hâlâ çalışmaları sürüyor. 
2009 yılındaki ilk hasatlarından 60 bin şişe olarak kadar üretim yapmışlar. Zaten hiçbir zaman 150 bin şişeyi geçmeyi düşünmüyorlar. Zeynep Arca’ya göre en uygun fiyat –kalite dengesini sağlayan bir fiyatlandırma yapmışlar. Arcadia’nın önerilen perakende fiyatları beyazlar için 38, kırmızılar içinse 60 lira. 
Zeynep Arca fiyatları yüksek denen Türk şaraplarının fiyatlarının Avrupa ülkeleri ile de karşılaştırılmasını pek adil bulmuyor: “Fransa’da bağcıların kullandıkları mazotun fiyatı bir lira bizde ise litresi dört lira, ayrıca apelasyonundan destek de alıyor. Sonra şarap üretimine geçildiğinde bizdekinin üçte biri elektrikle çalışıyor” diyor.

Bağların arasında butik otel 
Özcan Arca, antik dönemde adı Arcadia olan Trakya bölgesinin kültür ve yeme-içme turizmine çok uygun olduğunu düşünüyor. Şarap- yemek uyumu konusunda çalışmaları var. Bağların içinde yapacakları butik otelde konuklarını ağırlayacaklar ve Edirne, İğneada gibi çevredeki önemli yerlere günü birlik geziler düzenleyecekler. Bölgede bağcılığın yanı sıra meyvecilik potansiyeli de var. Osmanlı’nın en önemli kentlerinden biri olan Edirne’nin mimarisi, Gelibolu’nun tuzlu balığı, İğneada’nın kalkanı, Trakya kuzuları ve oğlakları turizm sayesinde talep görürse gurme lezzetlere dönüşebilir.

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&Date=&ArticleID=1038981

Ekleme Tarihi
05.02.2011
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan


Link: Arcadia ile Trakya Bölgesi gurme turizmine açılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız