Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  İhracat, İthalat »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
ABD-AB arasında Organik Standartlarında iş birliği 

ABD-AB arasında Organik Standartlarında iş birliği

Uluslararası organik pazar biraz daha büyüdü. ABD Tarım Bakan Yardımcısı Kathleen Merrigan yaptığı basın açıklamasında Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nde organik sertifikasyon programlarının artık eşdeğer kabul edildiğini duyurdu. Dünyanın iki büyük organik ürün üreticisi arasındaki yeni iş birliği ile sertifikasyon programına göre sertifikalandırılmış ürünlerin hem ABD'de hem de AB'de başka bir sertifikaya gerek olmadan satılabilecek.


Bu iş birliği öncesinde, organik ürünlerin ticaretinde üreticilerin ve firmaların ABD ve AB'den iki ayrı sertifika almaları ve her sertifika için ayrı ücretler ödemeleri ve ayrı evrak hazırlamaları gerekiyordu. Organik standartların eşdeğer olduğunu duyuran bu iş birliğinin özellikle küçük ve orta ölçekli organik ürün üreticileri için çok önemli engelleri ortadan kaldıracağı belirtiliyor.

Merrigan basın açıklamasında, bu iş birliğinin Amerikan ekonomisi ve Başkan Obama'nın iş stratejisi açısından önemli bir kazanım olduğunu belirtti. Yeni ortaklığın Amerikalı çiftçiler ve çiftlik sahipleri için yeni pazarlar açacağını, küçük işletmeler için daha fazla fırsat yaratacağını ve organik ürünlerin paketleme, nakliye ve taşınmasında Amerikalılar için yeni iş olanakları sağlayacağını vurguladı.

İş birliğinde sertifikasyon standartlarına uyumlu olmakla birlikte, ele alınması gereken bazı farklılıklar olduğunu belirtti. Genel bir kural olarak, ortaklık şartlarını yerine getiren et, tahıl veya şarap gibi tüm ürünler sertifikalı organik ürünler olarak işlem görecek ve etiketlenecek.

En önemli fark antibiyotik kullanımında söz konusu. Anlaşmaya göre, ABD'de antibiyotik kullanılarak üretilen elma ve armutlar AB'ye ihraç edilemezken, AB'de antibiyotik ile tedavi edilen hayvanlardan elde et ve süt ABD'ye ihraç edilemeyecek.
Bu iş birliğinin uluslararası ticarete büyük ve önemli etkileri olacak. Toplam değeri 50 milyar dolar değerinde olan AB ve ABD organik sektörleri büyümeye devam ediyor. ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, ABD'nin Avrupa'ya organik ürün ihracatının üç yıl içinde üç katına çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.

AB Komisyon Üyesi Dacian Ciolos ortaklığın organik ürün standartlarında şeffaflığı geliştireceğini ve tüketicilerin organik ürünlere güveninin artmasını sağlayacağını kaydetti. Bu ortaklığın AB-ABD tarımsal ticaret ilişkilerini yeni bir düzeye taşıyan önemli bir adım olduğunu vurguladı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.03.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: ABD-AB arasında Organik Standartlarında iş birliği, tarım, organik, abd, ab
Link: ABD-AB arasında Organik Standartlarında iş birliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız