Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
Çandır’ın Organik Tarım Köyü Olması İçin İlk Adım Atıldı 

ÇANDIR’IN ORGANİK TARIM KÖYÜ OLMASI İÇİN İLK ADIM ATILDI


MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır köyü sakinlerinin müracaat sonucu köyün “Organik Tarım Köyü” olması için ilk adım atıldı.


Köy Muhtarı Salih Yukarı’nın köylüler ile yaptığı toplantıdan sonunda Çandır Köyü’nün Organik Köy olması kararına varılıp, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün köye gelip bilgilendirme toplantısı yapılmasını istedi.

Organik Tarım ile ilgili konuşan Köy Muhtarı Salih Yukarılı; “Çandır Köyümüz organik tarımı çok elverişlidir. Eskiden yidiğimiz domates, kavun ve karpuzların tadını bulamaz olduk. Bunu göz önünü alıp, köylü vatandaşlarımız ile yaptığımız toplantı sonunda köyümüzün organik Tarıma dayalı köy olmasını istedik. Organik olarak yetiştirdiğimiz her türlü ürüne iyi bir Pazar bulacağımızı düşünüyoruz.”

Çandır Köyü’nde yapılan çiftçi toplantısına Kaymakam Yücel Gemiçi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Köyceğiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Enver Aydın, Şube Müdürü Gökhan Karaca, Ziraat Mühendisleri Sema Köseoğlu ile Çiğdem Varlı, Köyceğiz T.C. Ziraat Bankası Köyceğiz Şube Müdürü Tanir Şen, Çandır Köy Muhtarı Salih Yukarı ile Çandır Köylüleri katıldı.

Ziraat Mühendisleri Sema Köseoğlu ile Çiğdem Varlı; Biyo çeşitlilik, organik tarımın genel ilkeleri, ekosistem ve doğal denge konusunda bilgiler sundular.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Enver Aydın’nın yaptığı açılış konruşmasında; “Köyünüze gelmekten şeref duyuyoruz; hepiniz hoşgeldiniz. Bizim temel amacımız olarak, çeşitli zamanlarda çeşitli konularda toplantılar yapmaktayız Bakanlığımızın ana hedeflerinden biri de insan sağlığını korumak; bunun yanında çevre ve toprakr yapısını da korumaktır. Bunu en iyi şekilde bağlayacak olan sistemlerinden birisi organik tarım üretim modelidir. Bu vesileyle Çandır Köyü’nün bu üretim modeline çok uygun bir yapıya sahip olması, aynı zamanda organik tarıma yönelimin pazara geçmiş olmasıdır. Bizde buranın organik köy olması gerektiği düşünçesindeyiz. Sizden de böyle bir talip olması bizlere harekete geçirdi. Eğer bunu gerçekleştirirsek ilk sertifigasyon bedelleri bakanlığımız tarafından karşılanmak üzere Çandır Köyü’nü ornagik tarım köyü ilan etmek isteriz. Sizlerin talebiyle, sizlerin emeği doğrultusunda bu olacaktır. Bu maksatla organikt tarımla ilgili bilgilendirme yapacak olursak, 2013 Yılı itibariyle Köyceğiz genelinde 75 dekar alanda 29 kişide organik tarım yapılmaktadır. Organik olarak yetiştirdiği ürünlere bakacak olursak; Köyceğiz’de portakal, limon,zeytin, erik kayısı ve yer kirazı yetiştirilmektedir. Biz Çandır Köyü’nde hedeflediğimiz modelle organik ilan ettikten sonra köyde üretilen ürünlerinin tamamının organik olmasını düşünüyoruz. Bunların içinde hayvansal üretim, hem arıcılık ve bitkisel üretim olmasını istiyoruz. Çandır köyü’nün organik köy olabilmesi için sizlerin istemesi lazımdır. Dünyla’da 20007 yılı itibariyle organik tarım olarak 46 milyar dolarlık bir pazara sahiptir. Bu bahsedilen modelde üretilen organik tarımda yaklaşık 32 milyon hektarlmık bir alanda organik tarımn yapılmaktadır. Değişik zamanlarda biz, EKÜRÜ dediğimiz enteğre ve kontrollü ürün yönetimi olarak İlk tarım uygulamaları kapsamındadır. Bunlardan Döğüşbelen, Hamit Köy ve diğer köylerimizde bu tür üretim modellerini geçiyoruz. Bu üretim modellerinin temelinde organik tarıma geçiş modelleridir. Asıl hedef tamemen organik tarımdır. İnsan sağlığını üsdürülebilir haline dönüşmesi için üretilen modellerinden biridir. Temel hedefimiz; toprakların ekolu sistemin insanların sağlığını sürdürülebilmesi için gerekli olan en temel üretim modeli olan organik tarıma geçmektir. İnşallah İlçemiz ve köyümüz için hayırlı olur, bu köyün bu modelin hem ilçemiz hemde bölgemiz için bir örnek olacağını diliyoruz. Türkiye’de organik tarımın artmasıyla hem Pazar noktasında, hemde üretim modeli konusunda örnek olacağımızı düşünüyorum” dedi.


ÇANDIR KÖYÜ ORGANİK TARIMDA ÖRNEK KÖY OLACAK

Köyceğiz Kaymakamı Yücel Gemici ise, organik tarımın önemine işaret ederek, “Sizlerle burada bulunmaktan memniyetimi ifade ederek başlamak istiyorum. Gündeme getirmek istediğimiz bu model dünyada beslenmenin üretim kaynaklarının neler olduğu, geçmişe göre daha önem kazanmaya başladı. Dünya’da beslenme ürünleri, gıda ürünlerimiz hangi işlemlerden geçip, soframıza geldiği, hangi üretim tekniklerinin neler olduğunu geçmişe oranla daha fazla önem kazanmaya başladı. Dünyada üretilen beslenme ürünleri, gıda ürünlerimiz hangi aşamadan geçip soframıza geldiği, çok önemlidir. İnsan doğanın bir parçasıdır. Doğa ile ürün sürdüğü sürece, hem kendi sağlığını, hemde çevrenin südrürebildiğini gerçekleştirebiliyor. Buna eklenen olumsuz müdahaleler, hem insan sağlığına hemde çevreye kalıcı tahribat yaratıyor. Sizlerin yüzlerinizdeki ifadeleriniz bana yansıyan mutluluk görüntülerinden Çandır gibi güzel bir köyümüzün Gıda, tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Yetkilileriyle birlikte biraz önce bahsetmeye çalıştığım gıdalarımızın kontrollü, denetimli, doğal olarak tarlamızdan ürettiğimiz ürünlerin koruyacak şekilde edilmesi konusunda canı gönülden yapacağınızı, canı gönülden benimseyeceğinizi biliyoruz. Günlük hayat tarzınızın çok uygun olduğunu düşünüyorum. Bu köyümüzün organik tarıma başlamış olması hem sizlerin burada yaşıyor olmanız, bize sonuca görüşeceğini inanıyoruz. Ben bu çalışmaların köylümüzün katılmasından, ilgisinden ve çalışmalarından dolayı memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Çandır Köyü’müze hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Ekleme Tarihi
22.02.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çandır, Organik Tarım Köyü Olması İçin İlk Adım Atıldı
Link: Çandır’ın Organik Tarım Köyü Olması İçin İlk Adım Atıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız