Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer
 


Adana’da 'iyi tarım' uygulamaları 5 kat arttı

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, iyi tarım uygulamaları kapsamında yapılan çalışmalar sonucu üretim alanı ve miktarının yaklaşık 5 kat arttığını söyledi.

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen İyi Tarım Uygulamaların Mevcut Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı başladı. Çevre illerden çok sayıda bakanlık temsilcisinin katıldığı çalıştayda, iyi tarım uygulamalarının mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Programın açılışında konuşan Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, iyi tarım uygulamalarının ilde 2007 yılında 30 bin 455 dekar ile başlandığını söyledi. Bu çalışmalar sonucu 2012 yılında uygulamanın yapıldığı alanın 169 bin 95 dekara çıktığının altını çizen Aygül, “Yani Adana, son 5 yıl içerisinde iyi tarım uygulamalarındaki üretim alanı ve üretim miktarını 4,5-5 kat artırmış durumda, yüzde 400 bir ilerleme var. Ama bu yeterli değil. Bu üretimi ve üretilen sahayı çok daha iyi noktaya taşıyacağız.” dedi.

Adana’da 2012 yılında ise turunçgil üretiminde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve kontrolü çalışmalarına başladıklarını ifade eden Aygül, “Bu proje 2012 yılında 6 üretici ve 345 dekar alanla bu proje yürürlüğe kondu. 2013 yılında yaklaşık dört kat üretici sayısını arttırarak 23 üretici ve 2 bin 553 dekar alana ulaşmış bulunmaktayız. Bu demektir ki Adana’da hem teşkilatımızda hem diğer kuruluşlarımızda ve çiftçilerimizde iyi tarım uygulamalarına yönelik bir meyil, bir istek var.” diye konuştu.

Adana’da yoğun tarımsal üretim yapıldığı için iyi tarım uygulamalarını yapmanın kolay olmadığının altını çizen Müdür Aygül, “Burada çiftçilerimizin diğer illere göre çok daha büyük çaba sarf etmesi gerekiyor. Amacımız, bu çalıştayla birlikte hem ülke genelinde hem ilimizde iyi tarım uygulamalarına hem de organik tarım uygulamalarına yönelik olarak bir farkındalık oluşturmak, yine bu konuda talepler oluşturmak, bu konunun sahiplenilmesini sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları Birim Koordinatörü Fehmi Mert ise, iyi tarım uygulamalarının tarımsal üretim sistemlerinin, sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren işlemler bütünü olduğunu söyledi. İyi tarım uygulamalarında tarımın ve tüketicinin sağlığı ve geleceğiyle ilgili bütün hususların bulunduğunu anlatan Mert, “Çalışmalar şuan bir düzeye ulaştı ama bu düzeyin çok az olduğunun farkındayız. Bu sisteme geçiş bizim tarıma olan inancımızı pekiştirecek, tarıma olan girdinin ve talebin artmasına sebep olacak. İyi tarım uygulamaları bakanlığın en önemli sosyal projesidir. İyi tarım uygulamalarının artırılmasında en önemli etken eğitim. Bu eğitim, üreticilerde olduğu kadar, tüketicilerin bu ürünü talep etmesiyle ve perakendecilerin bu eğitimi alması önem arzediyor. Dünya ile rekabet edecek, pazara yönelik üretim yapacak bir tarım sektöründe ne kadar ürettiğinizden çok ne kalitede ürettiğiniz önem arzediyor.” şeklinde konuştu. 
 
 
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
18.12.2013
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Adana, iyi tarım uygulamaları, 5 kat arttı
Link: Adana’da 'iyi tarım' uygulamaları 5 kat arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız