Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  BASINDAN MAKALELER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer

 

 
  Yalçın BAYER 

  [email protected]


Tamahkârlık


ERZURUMLU ünlü ‘organik tarımcısı’ ve Organik Güvenilir Gıda Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, halkımız için önemli bir konuda, yani organik tarımla ilgili bilgi vereceğim” diyor. Dinliyoruz.


“TÜRKİYE’de 45 bin organik ürün üreticisi vardır. Ne yazık ki, Türk organik tarım üreticileri küçük ve dağınıktır. Böyle olunca da, haksız rekabet karşısında pazara hâkim olamıyor. Sonunda da pazardan çekilmek zorunda kalınıyor. Organik tarım pazarına, Kırgızistan, Kazakistan, Etiyopya’da; litresini 250 cent’e kullanan sanayici hâkim oluyor. Bu üç ülkede organik ürün üreterek Türk organik tarım pazarını ele geçirenler, Türk organik ürünlerinin pazarı için kurdukları ‘saadet zinciri’yle, küçük üreticileri perişan ediyorlar. IFOAM’ın Organic Agriculture And Climate Change (MDS-08-152E) yayınında, ‘Kırgızistan, Kazakistan, Etiyopya organik tarımda en riskli ülkeler olarak gösterilmekte, yabancı ot mücadelesi ile süne zararlısı için yoğun kimyasal tarım ilacı kullanıldığı’ vurgulanıyor.

Türk organik pazarına bu ürünler sokulduğundan küçük üretici perişan oluyor.

Küçük çiftçi, 55 kuruşa İstanbul Halk Ekmek’e buğday satarken, bu sanayiciler, 45 kuruşa 45 gün vade ile Kırgızistan, Kazakistan, Etiyopya buğdaylarını satmaya başladı; dolayısıyla da küçük üreticinin pazarı elinden alındı.

Tüketici bilinçsiz; üretici şaşkın.

Üretici ne yapacağını kara kara düşünüyor. Nasrettin Hoca’nın ‘damdan düşme’ hikâyesi akla geliyor ama damdan düşenin halini kim anlar?

Organik tarımda, Kırgızistan, Kazakistan, Etiyopya’nın, Türk üreticisini perişan ettiği gibi Çin’in organik malları da  AB ülkelerini perişan etmişti. Buna karşı büyük bir mücadele verildi.

Almanya’da faaliyet sürdüren IFOAM ile DEMETER, BİOLAND, FİBL gibi STK’lar, organik ürün kriterleri belirleyip, uyguladıkları zaman Çin organik ürünlerinin önünü bir şekilde keserek yeniden pazara hâkim olabildiler.

Organik ürün kriterleri belirleme ve uygulamalarda da IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) başarılıdır.

Organik Güvenilir Gıda Üreticileri Federasyonu olarak IFOAM’a ulaşmamız şart oldu. 

Artık Türk organik ürün kriterlerini oluşturmak gerekiyor.”

Bunun için Antalya’da 1-4 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Growtech Eurasia Fuarı’nda (uluslararası sera, tarım ekipmanları, çiçekcilik ve teknolojileri fuarı) 30 ülkeden 600’ün üzerinde uluslararası firma ve marka yer alacak... Küresel Organik Tarım ve Türkiye Paneli bu nedenle çok önemli.

 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.11.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız