Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Organik Tarım »  GÜNLÜK » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Organik Tarım Teknikleri
 Kontrol, Sertifikasyon
 Eko Turizm
 İhracat, İthalat
 Ticaret, Pazarlama
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Diğer

Sağlık Bakanlığı, mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi için yabani mantarlardan tamamen uzak durulmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı'nca, mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi için doğada kendiliğinden yetişen yabani mantarlardan tamamen uzak durulması gerektiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında, her yıl bahar aylarının gelmesiyle artan mantar zehirlenmelerine dikkat çekildi.
Mantarların klorofil taşımayan, parazit veya sporatif olarak yaşayan ve sporla üreyen canlı organizmalar olduğu, bu bitkilerin yenilebilir ve zehirli türleri bulunduğu ifade edilerek, yenilebilen ile zehirli olanların kesin ayırıcı özellikleri bulunmadığının altı çizildi.
Ölümle sonuçlanan bitkisel kaynaklı zehirlenmelerin yüzde 50'sinin yabani mantarlardan kaynaklandığı, doğada yenilebilen ve zehirli mantarların birlikte yetiştiği belirtilerek, Türkiye'de özellikle Kuzey ve Batı Anadolu bölgeleri başta olmak üzere, bol miktarda yabani mantar yetiştiği kaydedildi.
Mantar zehirlenmelerinin, yüksek mantar türlerinden bazılarının çiğ veya pişmiş meyve gövdelerinin tüketilmesiyle ortaya çıktığı, pişirme, dondurma, konserve yapma veya diğer gıda işleme yöntemlerinin zehir etkisini azaltmadığı ve yok etmediği vurgulanan açıklamada, “Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi için doğada kendiliğinden yetişen yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerekir. Zehirlenmeyi önlemenin tek yolu bu mantarların yenilmemesidir” ifadesine yer verildi.

-MANTAR SATIN ALIRKEN DİKKAT-

Açıklamada, mantar satın alınırken de seralarda özel olarak yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan ve ambalaj üzerinde firma adı, adresi ve nerede üretildiği belli olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının üretim izni, tarih sayısı, imal ve son kullanma tarihlerinin olduğu mantarların tercih edilmesi tavsiye edildi.
Türü bilinmeyen mantarların tüketimine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde; dolaşım sistemi hastalıkları, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği belirtileri görülebileceğinden hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği de bildirildi.
Açıklamada, şunlara dikkat çekildi:
“Mümkünse hastanın yediği mantar örneği de beraberinde götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinde müdahale edilemeyen vakalarda hayati tehlike oluştuğu unutulmamalıdır. Bunun yanında, 24 saat hizmet veren Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM) 114 numaralı telefonu aranarak zehirlenmelerle ilgili bilgi alınabilir”

Ekleme Tarihi
31.03.2010
Ekleyen Kişi
Kemal Erdoğan

Paylaş | |

>> Arşiv İçin Tıklayınız