Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Toprak,Su Kaynakları  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Burası İstanbul

Hızla gökdelenlerin yükseldiği İstanbul'un bazı bölgelerinde insanlar adeta köy hayatı yaşıyor. Özan ailesi de Kasımpaşa'daki tarlada tavuk besliyor, sebze yetiştiriyor. Ürünleri satarak geçimini sağlayan ailenin en büyük endişesi ise, iddialara göre yakın bir zamanda bu alana otopark yapılacak olması.

Söz konusu tarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocukluk yıllarının geçtiği Kasımpaşa’da bulunuyor. Yaklaşık 8 dönümlük alanda birçok sebze ve meyve ürünleri yetiştiriliyor. Araziyi yaklaşık 4 yıldır Mehmet Özan ile eşi Cemile Özan kullanıyor. Özan çiftine gelini Emine Özan ve dünürü Enver Akkuş da yardım ediyor. Özan ailesi sebze ve meyve ürünlerinin yanı sıra tarlada tavuk ve köpek de besliyor. Aile, tarlanın ortasına küçük bir gecekondu da yapmış. Yağmur ve fırtına bastırdığında derme çatma bu gecekonduya sığınıyorlar. Özan ailesinin mesaisi bu arazide güneşin doğması ile başlıyor. Ailenin reisi Mehmet Özan, kolları sıvayıp giriyor tarlaya. Önce işe yaramayan sebzeler sökülüyor. Sonra satılacak taze ürünler toplanıyor. Mehmet Özan’a eşi Cemile Özan ve gelini Emine Özan da bu sırada yardımcı oluyor. Ailenin dünürü Enver Akkuş ise toplanan ürünleri seyyar bir araçla Beyoğlu'nun ara sokaklarında satıyor.

Sadece yaz mevsiminde ektiklerini sera yapılmasını izin verilmediğini anlatan Mehmet Özan, “Sabah geliyoruz akşama kadar buradaki ürünlerle ilgileniyoruz. Yetiştirdiğimiz ürünleri buradaki esnafa satıyoruz. Çok fazla da kazancı yok bu işin.” ifadelerini kullanıyor.

Toplanan ürünleri seyyar araba ile sokakta satan Enver Akkuş ise, “İsteyen kim olursa veriyoruz ürünleri. İşler durgun. Burayı Tayyip Erdoğan almış dediler. Buraya herhangi bir şey yapılırsa gideceğiz artık. Biz burada vakit geçsin, zaman geçsin diye yapıyoruz. Maydanoz, lahana, patlıcan ekiyoruz. Buranın altı otopark olacakmış. Zincirlikuyu’daki mezarlıklar müdürlüğünün buraya geleceği söyleniyor. Doğru mu bilmiyoruz. Gelirlerse mecbur çıkacağız. Devlete karşı gelemeyiz ki.” şeklinde konuşuyor.

'İSTANBUL'DA BÖYLE BİR YER BULMAK ZOR'

Çocuklarını okula bıraktıktan sonra kayınpederi ve kayınvalidesine yardım için tarlaya geldiğini ifade eden Emine Özan ise, şunları söylüyor: “Her gün buradayız. Meyve, sebze yetiştiriyoruz. Yaz mevsiminde taze ürünler alıyoruz. İstanbul gibi yerde böyle yer bulmak zor. Okmeydanı’nda böyle bir tarla yok. Kimse bugüne kadar bize bir şey söylemedi. Kayınvalide ve kayınpedere yardım amaçlı buradayız.”

Tarladaki ürünleri satarak geçimlerini sağladıklarını anlatan Cemile Özan ise, “Bütün sebzeleri ekiyoruz. 4 yıldır buradayız. Eşimle ikimiz yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi burayı aldı diye duyduk. Mezarlıklar müdürlüğü yapılacağı söyleniyor. Buradan geçiniyoruz. Emekliliğimiz yok, sigortamız yok. Ekmek paramızı alıyoruz. Devam etmesini isteriz. Her yer betonlaşmış. Burası kaldı sadece. Tayyip Erdoğan’a ulaşabilsem derdimi anlatacağım. İnşallah bize dokunmazlar. Ekmek paramızı alıyoruz. Kimseye muhtaç olmuyoruz. Çocuklarımız hep kirada.” şeklinde konuşuyor.
 
 
 
(CİHAN)
 
 

Ekleme Tarihi
23.10.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: İstanbul, çevre, tarla
Link: Burası İstanbul




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız