Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Küresel Isınma, İklim Değişimi  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Dünyanın en sıcak yılı!

Yapılan ölçümler sonucu 2014 dünyanın en sıcak yılı olarak kayıtlara geçtiğini gösterdi. Uzmanlar, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bu yılın mayıs ayını tarihin en sıcak ayı ilan ederken, bilim adamları, hava sıcaklığının ocak ayından beri yüksek olduğu 2014’ün dünyanın en sıcak yılı olabileceğini bildiriyor.
 
İstanbul Karbon Zirvesi Komite Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya, “Karbon salımı ve kuraklık şu an dünyanın en önemli gündem maddesi olmalı. Sadece çevre ve enerji sektörleri değil, siyasetin de ana gündeminde bu konu yer almalı” dedi.
İklim değişikliğine yol açan karbon salımı ile mücadele için uluslararası bir anlaşmanın gerektiğine işaret eden Karakaya, Türkiye’de de bu konuda hazırlıklar yapıldığını belirtti. Karakaya, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından geçen nisan ayında düzenlenen I. İstanbul Karbon Zirvesi’nde karbon ve iklim değişikliği konularının Türkiye’de ilk defa tartışıldığını belirtti. Enerji Verimliliği Derneği işbirliğiyle 3-4 Nisan 2015 tarihlerinde Karbon Zirvesinin ikincisinin yapılacağını anımsatan Karakaya, hazırlıklarının hızlandığını belirtti.
 
SU SIKINTISI OLACAK
 
Küresel iklim değişikliğinin geleceği tehdit eden en büyük sorunlardan biri olarak görüldüğünü kaydeden Karakaya, bu yıl ülkemizde yaşanacak en büyük sorunun küresel ısınma kaynaklı kuraklık ve su sıkıntısı olacağına işaret etti. Türkiye’nin 2012 yılı sera gazı envanterine göre iklim değişikliğine yol açan sera gazı emisyonlarının 1990 yılına göre yüzde 133 oranında artarak 440 milyon ton karbondioksit eşdeğerine ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Karakaya, “Elde edilen bilgiler günümüzdeki toplam karbon salınımı oranının yarısının son 25 yılda üretildiğini gösteriyor. ABD hükümetinin açıkladığı raporlara göre 2010-2040 yılları arasında dünyanın mevcut enerji ihtiyacı yüzde 50 daha da artacak” dedi.
 
SİYASET DE TARTIŞMALI

Çok sayıdaki ülke gibi Türkiye’nin de küresel ısınmanın olumsuz etkilerini oldukça şiddetli yaşadığını dile getiren Karakaya, “Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasındadır. Bu yıl kış yaşamadık dersek yanlış olmaz. Yeterince kar yağmaması çok ciddi bir sorun. Karbon salımı ve kuraklık şu an dünyanın en önemli gündem maddesi olmalı. Sadece çevre ve enerji sektörleri değil, siyasetin de ana gündeminde bu konu yer almalı. Türkiye’nin de diğer ülkeler gibi iklim değişikliğine yol açan karbon emisyonu azaltımı konusunda somut önerilerini hazırlayarak, yeni bir iklim anlaşması konusunda önemli hazırlıkların yapıldığı 2015 Paris İklim Zirvesi’ne kadar sunması gerekiyor” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.07.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: meteoroloji, enerji, tehdit, bilim, küresel ısınma, üretim, kuraklık, iklim, sıcaklık
Link: Dünyanın en sıcak yılı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız