Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Küresel Isınma, İklim Değişimi  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
Uzmanlar uyardı! Yaz yağmurlarına aldanmayın 

Uzmanlar uyardı! Yaz yağmurlarına aldanmayın
 
 
İzmir’de etkili olan sağanak yağışın ardından uzmanlar yaz yağmurunun kuraklığa çözüm olmayacağını, tasarrufa devam edilmesi gerektiğini belirttiler.


Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı akademisyenleri, sağanak şeklinde yağan ve su baskınlarına dahi neden olan az yağmurlarına güvenilmemesi, su tasarrufuna mutlaka devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Uzmanlar, yaz yağmurlarının kuraklık sorununa çare olmadığını, yalnızca yağdığı su havzasında birkaç günlük ihtiyacı karşılayacak su bıraktığını vurguladı.

Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarındaki ciddi azalmalar nedeniyle, yaz yağmurlarının tarımsal alanda da çok büyük fayda sağlayamayacağını kaydeden akademisyenler, “Yağmur yağınca seviniyoruz, ancak suyu toplama konusundaki eksiklik, şehirleşme gibi nedenlerle, yağmur barajın üzerine yağarsa baraja gidiyor. Suyu toplama konusunda sıkıntılarımız var. Yeraltı suları da çok azaldığı için tarımsal anlamda da faydalı olmuyor” dedi.

TÜİK verilerine göre belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekelerine çekilen su miktarının yıllar içinde fazlalaştığını ifade eden akademisyenler, kişi başına İstanbul için 186 litre, Ankara için 217 litre İzmir için ise 216 litre su çekildiğini belirtti. Çekilen su miktarı artarken, yeraltı sularının beslenme şansının azaldığını, her geçen gün yüzeyden biraz daha aşağıdan yeraltı suyu çıktığını kaydeden Yaşarlı akademisyenler, “Özellikle büyük şehirlerde yeraltı suları ya da akarsu kaynaklarından kente su aktarılıyor. Ancak bunda da büyük bir tehlike söz konusu. Suyu aldığınız yeraltı kaynağını ya da bölgeyi kurutma riskiniz var. Aşırı su çekimi tüketimi nedeniyle kuruyan birçok göl ve yeraltı kaynağı mevcut. Uzun vadede bu çok büyük problemlere neden olabilir” diye konuştu.

Uzun süre devam eden yağış eksikliği neticesinde ortaya çıkan yeryüzü ve yer altı sularındaki azalma ve eksiklikler nedeniyle hidrolojik kuraklık tehlikesinin ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, “İlkbahar ya da yazın yağan yağmurlar sağanak yağışlar. Kar gibi çok su bırakan, bölgesel yağışlar değil. Her tarafta sel oluyor ama barajlardaki su seviyesi artmıyor. Önemli olan buharlaşmanın az olduğu soğuk zamanda yağış olması. Sonbahar ve kış mevsimindeki yağışlar çok önemli. Yeraltı sularını da bu aylardaki özellikle kar yağışları besliyor. Tedbirler bu aylardaki yağış miktarına göre alınmalı” dedi.

Uzmanlar, sürekli çekilen yeraltı ve yerüstü sularını beslemek için jeotermalde olduğu gibi kullanılan suyun arıtılarak yeniden deşarj edilmesinin büyük fayda sağlayacağını belirterek, “Ayrıca, yağmur suyu kanalizasyona verilmemeli, ayrı bir sistemle toplanmalı. Atık sular arıtılarak farklı amaçlarla kullanılmalı, tarımsal sulamada vahşi yöntemler bırakılmalı ve su tüketimine göre ürün tercih edilmeli” diye konuştu.
 
(İHA)
 
 

Ekleme Tarihi
08.08.2014
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: İzmir, sağanak yağış, uyarı, yağmur
Link: Uzmanlar uyardı! Yaz yağmurlarına aldanmayın




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız