Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Küresel Isınma, İklim Değişimi  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Kuraklık ve zirai don yaprak üretimini etkiledi

Tokat'ın Erbaa ilçesinde kuraklık ve zirai don nedeniyle asma yaprağı rekoltesi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 düştü.

TOKAT - Tokat'ın Erbaa ilçesinde kuraklık ve zirai don nedeniyle asma yaprağı rekoltesinin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 düştüğü, ihracat yapan bir firmanın bu nedenle talepleri karşılayamadığı bildirildi.

Erbaa'dan yurt dışına salamura asma yaprağı ihraç eden firmanın sahibi Hakan Özalp, yaptığı açıklamada, aroması çok güzel olan Tokat yaprağının büyük kısmının Erbaa ve köylerinde üretildiğini söyledi.

Bu sene ilkbahar ve yaz mevsimlerinin kurak geçtiğini belirten Özalp, kuraklıktan Erbaa'da bağcılık yapan çiftçilerin de etkilendiğini ifade etti.

Yaprak üretiminin, ilçedeki çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olduğunu dile getiren Özalp, "Yaprak rekoltesinde azalma var. Geçen sene yaklaşık 10 bin ton, bu yıl ise yaklaşık 7 bin ton yaprak üretildi. Rekoltede yüzde 30'a yakın bir düşüş oldu. Bu, talepleri karşılama açısından bizi zora soktu. Tokat yaprağına talep her geçen gün artıyor" diye konuştu.

"Üretimimizin yüzde 20'sini yurt dışına ihraç ediyoruz"

Yurt dışına yaprak ihraç ettiklerini belirten Özalp, şunları kaydetti:

"Tokat yaprağının yüzde 90'ı Erbaa'da üretiliyor. Ama genel olarak adı Tokat yaprağı olarak geçiyor. Üretimimizin yüzde 20'sini yurt dışına ihraç ediyoruz. Yaprak rekoltesinde bu sene kuraklık ve dolu nedeniyle çok büyük düşüş var. Geçen yıl Avustralya'ya yaprak gönderdik. Bu sene Arap ülkelerinden çok talep var, yaprak yetiştiremediğimiz için bu talepleri karşılayamadık. Başta Lübnan ve Arabistan'tan yaprak talebi oldu."

İlkbaharda yaprakları alarak depolarında stokladıklarını ifade eden Özalp, "Nisan-Mayıs aylarında yaprakları işliyoruz. Daha sonra alınan yapraklarda hem fiyat çok yüksek oluyor hem de o aylardaki yaprağın kalitesi aynı olmuyor. Ege yaprağına göre Tokat yaprağının fiyatı 2-3 kat daha fazla. Şimdi yaprağın kilosu 7-8 lira. Mayıs ayında 4-5 lira civarındaydı" dedi.

Özalp, piyasada Ege bölgesinde üretilen yaprağın "Tokat yaprağı" adıyla satıldığını öne sürerek, "Gerçek Tokat yaprağını tüketenler, telefon açıyor, teşekkür ediyor" ifadesini kullandı.

Tokat yaprağıyla ilgili patent çalışmalarına değinen Özalp, "Erbaa'daki Ziraat Odası bunun öncülüğünü yapmıştı ama tam sonuca da ulaştıramadı. Patent alınsa bu suistimallerin önüne geçilir, çiftçi, emeğinin karşılığını tam olarak alır" şeklinde konuştu.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.09.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Tokat, asma, yaprak, kuraklık
Link: Kuraklık ve zirai don yaprak üretimini etkiledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız