Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Sulama, Enerji Sistemleri  »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Bafa Gölü için düğmeye basıldı

MUĞLA'nın Milas ile Aydın'ın Söke ilçeleri sınırlarında bulunan Bafa Gölü'ndeki kirlilik, yetkililer tarafından yerinde incelendi. DSİ Bölge Müdürlüğü'nün Büyük Menderes Nehri'nden Bafa Gölü'ne su vermeye başladığını belirten Milas Kaymakamı Fuat Gürel, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın da çalışma başlattığını söyledi.

Milas İlçe Hıfzıssıhha Kurulu üyeleri, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Oktay Çelik, Eczacılar Odası adına Eczacı Çağdaş Savaş, Milas Toplum Sağlığı Merkezi'nden Uzman Dr. Okan Okumuş, Çevre Sağlığı Teknisyeni Nizamettin İpteş, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Veli Han ve Dr. Mustafa Tireli, Bafa Gölü'nde meydana gelen kirliliği yerinde inceledi. Bölgede bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden Hidrobiyolog Kutsal Kesici ile mahalle muhtarları ve vatandaşlarla sorun ve çözümü üzerine görüşmeler yapıldı.

HASTALIK TEHLİKESİ

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'yle birlikte Bafa Gölü'nde çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden Hidrobiyolog Kutsal Kesici, "5 yıldır bu bölgede çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle toksik Nodularia spumigena çoğalmaya başladıktan sonra hem yaz hem kış aylarında düzenli olarak analizler yapmaktayız. Göldeki azot fosfor dengesi bozuluyor. Azot fosfor dengesi bozulduğunda, gölün normal florasında bulunan algler ani çoğalma yapıyor ve kıyılarda yoğun olarak birikiyor. Gölün üzeri halı gibi kaplı. İlk olarak burada mekanik bir temizleme yapılmalı. Dünyada bu gibi durumlarda neler yapılabildiği konusunda örnekler var. Probiyotik organizmalar kullanılıyor, uygun zamanlarda göle aşılanıyor. Bu kötü görüntünün oluşmasını bu organizmalar engelliyor. Acilen mekanik temizlik ve biyolojik savaşın yapılması lazım. Burada çeşitli hastalıklar çıkabilir. Gölyaka kıyılarında solucan benzeri organizmaların öldüğünü de tespit ettik. Doğaya insanın saygısı olması, değer vermesi gerekiyor. Sorunu ortadan kaldıracak çözüm olmasa da, bir an önce temiz su tahsisinin yapılması gerekiyor. İnsan sağlığını etkileyecek sorunlar meydana gelmeden tüm ilgili kurumlar, bilim insanları, STK'lar bir araya gelmeli ve Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Bafa'yı tekrar eski haline gelmesi için acil çözümleri hayata geçirmelidir" dedi.

MENDERES'TEN SU TAKVİYESİ
 
Sorunun yaz aylarında görüldüğünü, kalıcı çözüm üretilmesi için çalışmaların başlatıldığını söyleyen Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sorunun araştırıldığını, DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Menderes Nehri'nden su takviyesine başlandığını belirtti. Kaymakam Gürel, şuan için göl kıyısında oluşan kötü görüntü ve kötü kokuya sebep olan alglerin vatandaşlar ve belediye ekipleri tarafından elbirliği ile toplanarak başka bir yerde imhası için çalışmaya başlanması ile gölün eski görünümüne dönüşünün hızlandırılacağını kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.06.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: Muğla, Bafa Gölü için, düğmeye basıldı
Link: Bafa Gölü için düğmeye basıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız