Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Kamu çalışmaları »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
 


Üçüncü Köprü İstanbul'u sebzesiz bırakacak

İstanbul’un en önemli yerel sebze kaynağı Sarıyer-Gümüşdere’nin 600 dönümlük tek parça tarım arazisi özelleştirme kapsamında satılığa çıkarıldı. Tarlasera dergisi Ağustos sayısında yer alan habere göre, 92 dönümü sera olan araziye 2 yıldan beri arıtma tesisi yapılmak isteniyor. Gümüşdereliler ise arazilerinden vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

İstanbul’un Karadeniz kıyısında bulunan ve Avrupa yakasının pazarlarına taze sebze tedarik eden Gümüşdere’nin tek parça tarım arazisi Mayıs ayında Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirme kapsamına alındı. Kararın ardında bölgeye yapılmak istenen arıtma tesisi ve köyün hemen arkasından geçen üçüncü köprü yolu bulunuyor. Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, Gümüşdere Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin çabalarıyla geçtiğimiz Kasım ayında “Sulu Özel Ürün Arazisi” kapsamına alınan Gümüşdere’ye giderek Dernek ve üreticilerle görüştü. Dernek Gümüşdere’nin imara açılmak yerine bir Kent Tarım Projesi’ne dönüştürülmesini öneriyor. Arazilerini kaybetmek istemeyen üreticiler ise tarımdan vazgeçmeyeceklerini söylüyor.

AVRUPA YAKASININ SAKİNLERİNİ BESLİYOR

Tarlasera dergisinin Ağustos sayısında yer alan habere göre, 92 dönümü sera alanı olan 600 dönümlük tarım arazisinde domates, kabak, hıyar, marul, karalahana, pazı, karnıbahar, havuç, yeşillik gibi sebzelerden mısır, pancar, elma, böğürtlen ve hatta süs bitkilerine kadar çok farklı ürünün yetiştiği Gümüşdere; Sarıyer, Arnavutköy, Beşiktaş gibi yakın ilçelerin pazarlarını besliyor.

Köyde tamamen kendi imkanlarıyla oluşturdukları tarla ve seralarda üretim yapan yaklaşık 650 üretici ve ailesi hem açık hem de örtü altı üretim yapıyor. Ancak 2011 yılında Gümüşdere arazisinin 79 dönümü “İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi” kurma amacıyla İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ) tahsis edildi. Hem tarım arazilerinin bir kısmını hem de toprağı ve havayı tehdit eden bu projeye Toprak Koruma Kurulu da oybirliğiyle destek verdi. Yürürlükte sera alanı olarak görülen bu alan bir anda marjinal tarım alanı olarak gösterilerek imara açılma tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.08.2014
Ekleyen Kişi
Özgür Şevik

Etiketler: sebze, 3. köprü, İstanbul
Link: Üçüncü Köprü İstanbul'u sebzesiz bırakacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız