Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Biyoteknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
Gıda, petrolden daha stratejik 

“Gıda, petrolden daha stratejik”

TOBB Gıda Sanayi Meclis Başkanı Necdet Buzbaş; fosil yakıt tüketiminin azaltılmasını desteklediklerini, ancak gıdanın petrolden daha stratejik olduğuna inandıklarını açıkladı.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 2013’ten itibaren akaryakıta yerli tarımsal ürünlerden elde edilen etanol ve biyodizel katılmasını zorunlu hale getiren kararının Eylül ayında resmileşmesinin ardından biyoyakıtlar konusu daha fazla platformda gündeme gelmeye başladı. Bu platformlardan biri de 16 Kasım’da “Biyoyakıt Politikalarının Gıda ve Yem Sanayine Etkileri” adlı bir panel düzenleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gıda Sanayi Meclisi oldu.

TOBB Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen panelde konuşan TOBB Gıda Sanayi Meclis Başkanı Necdet Buzbaş; fosil yakıt tüketiminin azaltılmasını desteklediklerini, ancak gıdanın petrolden daha stratejik olduğuna inandıklarını açıkladı. Bugün bir önceki yüzyılın eli açık küresel hububat ekonomisinden tamamen farklı bir dünya ile karşı karşıya bulunulduğunu söyleyen Buzbaş, “Kısa süre öncesine kadar gıda emtia fiyatlarındaki ani sıçramalara pek rağbet edilmezdi, çünkü hemen ardından göreceli olarak düşük gıda fiyatlarına dönüş yaşanırdı. Bu durum 20. yüzyıl sonunda yerkürenin büyük bölümündeki siyasi istikrarın şekillenmesine de yardımcı olmuştu. Bugün yaşanan fiyat artışları ise hem talebi artıran hem de arzı zorlaştıran eğilimler tarafından yönlendiriliyor. Sözün gerçek anlamıyla tam bir ikilem” ifadesini kullandı. Sonuç olarak; fosil yakıt tüketilmesinin azaltılmasını desteklediklerini ve bunu gerekli bulduklarını söyleyen Buzbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Gıdanın petrolden daha stratejik olduğuna inanıyoruz. Halkımızın temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme ihtiyacını karşılayacak gıda üretimi üzerinde oluşacak baskıları kabullenmemiz mümkün değildir. Ülkemiz yararına bir fırsat oluşturulmak isteniyorsa; tarım, mera ve orman alanları dışında karbondioksit üretmeden, su gerektirmeyen bir tarımla seçilecek özel bitkilerden biyoyakıt sağlanma yoluna gidilmelidir. Moda olduğu için değil, yarar ve etki analizi yapılarak politikalar geliştirilmelidir diyoruz.”

Tarım alanları azalıyor

Panele katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ise dünya nüfusunun %56’sının gıda yetersizliği veya beslenme sıkıntısı çektiğini vurgulayarak, “Dünyada, her geçen gün tarım yapılan alanlar azalıyor” diye konuştu.

Enerji konusunun da büyük bir ihtiyaç olduğunu anlatan Mirmahmutoğulları, 2007-2008 döneminde enerji fiyatlarının arttığını hatırlatarak, o dönemde petrol fiyatları artınca biyoenerjiyi gıdada kullanmanın karlı hale geldiğini bildirdi. Biyodizel enerji için 1,5 milyon ton kapasite oluşturulduğunu belirten Mirmahmutoğulları, bu alanda da atıl kapa-site bulunduğunu sözlerine ekledi.

“Atık yağdan faydalanalım”

Panelde; EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Taner Mutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanları Taylan Kıymaz ve E.Emrah Hatunoğlu, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı A.Edip Uğur ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş da konuşmacı olarak yer aldılar.

Ülkemizde yağlı tohum üretiminin artırılması gerektiğine dikkat çeken BYSD Başkanı Edip Uğur; özellikle motorinde zorunlu biyodizel kullanılması için ülkemiz atık yağ potansiyelinden yararlanılması gerektiğini kaydetti. BYSD olarak evsel atık yağların toplanması için bitkisel atık yağ makinesi BAYTOM’u geliştirdiklerini vurgulayan Uğur; Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesi ile dernek olarak kızartmalık evsel atık yağların toplatılacağını ve geri kazanıma, yani biyodizel veya biyoenerjiye verileceğini açıkladı.

Ülkü Karakuş da konuşmasında, ülkemizde etanol üretimi için her ne kadar mısır ve şekerpancarı kullanımının ekonomik olduğu söylense de, ülke gerçekleri dikkate alınarak 9 milyon tona ulaşan arpanın kullanılmasının daha uygun olacağı görüşünü dile getirdi. Karakuş, biyoetanol üretiminde arpa kullanılması ile birlikte, ortaya çıkan arpa yan ürünlerinin de yem sanayinde kullanılabileceğine dikkat çekti.

Dr. Taylan Kıymaz ve Emrah Hatunoğlu ise ortak sunumlarında, Brezilya dışında diğer ülkelerin devlet desteği olmadan fosil yakıtlara karşı rekabetçi olamadığını belirtti. İki uzman, biyoyakıtların gıda fiyatlarının artışındaki birincil sorumlulardan biri olarak görüldüğünü de kaydetti. Türkiye ölçeğinde biyoetanol üretiminde sorun görünmediğini de belirten Kıymaz ve Hatunoğlu; biyodizel hammaddesi yağlı tohumlu bitkilerde ise durumun tam tersi olduğunu, bunun yağlı tohumlu bitkiler ithalatında patlama yaratabileceğini söyledi. Türkiye’de yıllık 350 bin ton atık yağın ancak 10-12 bin tonunun toplanabildiğe dikkat çeken iki uzman, bunun arttırılması ve kullanılmış atık yağların da zorunlu harmanlama uygulamasına dahil edilmesi gerektiğini, gıdaya konu olmayan ikinci nesil biyoyakıtlara (selülozik bitkiler, su yosunları ve alg’ler) yönelmenin de ayrıca faydalı olacağını ifade etti.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.02.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gıda, petrolden daha stratejik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız