Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Biyoteknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
Mustafa Acar 

2013'te üretilecek 60 bin ton biyo etenol cari açığı azaltacak 
 
 
SAMSUN - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) cari açığın azaltılması, yerli tarımsal atıklardan elde edilen biyo etenol üretiminin teşviki ve benzine katılmasıyla ilgili 2 yıl önce aldığı karar, 1 Ocak 2013’te yürürlüğe giriyor. Buna göre benzine yüzde 2 oranında biyo etenol katılacak.
 
Türkiye’de benzin tüketiminin 3 milyona yaklaştığı düşünüldüğünde yılda 60 bin ton biyo etenol üretilmesi gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biyo yakıtlar üzerine faaliyet gösteren tek merkezi olan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Enerji Tarımı Bölüm Başkanı Mustafa Acar, biyo etenol üretimiyle ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Benzinle birlikte kullanılan biyo etenol yakıtının üretimi, nasıl kullanılacağı ve EPDK’nın zorunluluğu ile ilgili Cihan Haber Ajansı'na konuşan Enerji Tarımı Bölüm Başkanı Mustafa Acar, Türkiye’de biyo etenolün rahatlıkla üretilebildiğini belirtti. Yakıtın ham maddesinde problem yaşanmadığını ifade eden Ziraat Mühendisi Mustafa Acar, biyo etenolün şeker pancarı, mısır nişastası gibi şekerli, nişastalı ve selülozlu tarımsal atıklardan üretildiği bilgisini verdi. Bununla ilgili yeterli derecede tarımsal atık olduğunu bildiren Acar, “Şeker fabrikalarında üretim sonrası ortaya çıkan melas atığı var. Bu daha çok yem sektörüne gönderiliyor. Ama Konya Çumra Şeker Fabrikası, kurduğu 85-90 bin tonluk bir kapasiteye sahip tesiste çıkan melası etenole işleyerek yakıta dönüştürüyor.” dedi.

Geçmiş yıllarda etenolün iç piyasada tüketimiyle ilgili sorunların EPDK’nın aldığı kararla ortadan kalktığını vurgulayan Enerji Tarımı Bölüm Başkanı, “1 Ocak 2013’te benzine biyo-etenol katılması zorunluluğu başlıyor. Türkiye’de tüketilen benzinin içine yerli hammaddelerden üretilen yüzde 2 oranında biyo etenol harmanlanacak. Türkiye‘de benzin tüketimi 2,5 ile 3 milyon ton arasında değişiyor. 3 milyon olduğunun düşünürsek bunun yüzde 2’si 60 bin ton demektir. Bu da şu an yeterli düzeyde üretilebileceğini gösteriyor. 3 tane hazır tesis var. Bursa’da buğday nişastası, Adana’da mısır nişastasından, Konya’daki de melastan biyo etenol üretiyor. 3’ünün toplam kapasiteleri 160 bin ton. 2014’te zorunluluk yüzde 3’ çıkacak. O zaman da üretilecek biyo etenol miktarı 90 bin ton. Yani biyo etenolle ilgili bir sıkıntı yok.” açıklamasında bulundu.

“ASIL SIKINTI 2014’TE BAŞLAYACAK BİYO DİZELDE”

Biyo yakıtlarda en önemli sorunun 1 Ocak 2014’te başlayacak mazota yüzde 3 oranında katılacak biyo dizelde yaşanabileceğine dikkat çeken Ziraat Mühendisi Acar, ham maddesi yağ bitkileri olan biyo dizelin yerli kaynaklardan üretilmesinin zor göründüğünü kaydetti. Türkiye’deki bitkisel yağ ihtiyacının önemli bir kısmının ithalatla karşılandığına dikkat çeken Acar, “Biyo dizelde rahat değiliz. Genelde biyo dizelin yüzde 86’sı kolzadan üretiliyor. Soya, aspir, ayçiçeği, keten ile ülkemizde tarımı yapılmayan palm, jojova, ketencik, pelamir gibi yağlı tohumlu bitkiler de biyo dizelin ham maddeleri arasında bulunuyor. Türkiye’de mazot tüketimi ise benzinin 5,5 katı. 16 milyon ton mazot tüketiyoruz. Dolayısıyla 1 Ocak 2014’e kadar 160 bin ton biyo dizel üretilmesi gerekiyor. Bu 2015’te 320 bin tona, 2016’da 480 bin tona çıkacak. 160 bin ton biyo dizel demek, bu kadar bitkisel yağ demektir. Asıl sorun burada başlıyor. Türkiye yağ konusunda üçte 2 ithalatçı konumunda bir ülke. 1,5 milyon ton civarında yağ tüketimimiz var. Üretimimiz 600 bin ton civarında. 900 bin ton yağ ithal ederek açığı kapatmaya çalışıyoruz. Alınmış da bir yasal düzenleme ve zorunluluk var. Nasıl olur bilemiyoruz ama istatistiki açıdan ilk etapta yerli kaynaklardan 160 bin ton biyo dizel üretilmesi zor gözüküyor.” ifadelerini kullandı. (Cihan)

Ekleme Tarihi
02.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler:  biyo etenol
Link: 2013'te üretilecek 60 bin ton biyo etenol cari açığı azaltacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız