Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  Çevre, Enerji »  Biyoteknoloji »  HABERLER » 
facebook
Twitter
  ANA SAYFA   
 Örgütler, Paydaşlar
 Çevre Sorunları, Koruma
 Toprak,Su Kaynakları
 Küresel Isınma, İklim Değişimi
 Doğal Kaynaklar Yönetimi
 Enerji Kaynak, Sistemleri
 Sulama, Enerji Sistemleri
 Araştırma, Geliştirme
 Kamu çalışmaları
 Destek, teşvikler
 Biyoteknoloji
 Hava Durumu
 Diğer
Arıtma çamuru tarım alanlarında kullanılacak 

Arıtma çamuru tarım alanlarında kullanılacak

İZMİR (CİHAN)- İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamuru kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek dev tesisin inşaatına hız verdi. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi devreye girdiğinde, halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında kullanılır hale getirecek 'Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi' inşaatını hızla sürdürüyor. Mayıs ayında Başkan Aziz Kocaoğlu’nun temelini attığı tesisin yüzde 30’u tamamlandı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, tesisin kurutma ünitesinin 2013 yılı yaz başında tamamlanarak çalışmaya başlayacağını bildirdi. Bugünkü döviz kuruyla yaklaşık 60 milyon liraya mal olacak tesisin “Çürütücü Ünitesi”nin ise 2014 yılı Ocak ayında tamamlanması planlanıyor.

Çamur Çürütme ve Kurutma olmak üzere iki kısımdan oluşan tesiste 20 ünite yer alıyor. Gevşek ve sıkıntılı bir zemin olması nedeniyle zemini sağlamlaştırmak amacıyla çürütme tanklarının altına 505 adet fore kazık çakıldı. Ayrıca zeminin ıslahı sağlandı. Kurutma üniteleri, deşarj suyu havuzu, çürütülmüş çamur tankı, filtrelenmiş su tankı havuzlarının imalatı bitirildi. Kurutucu ünitesi binasının yapımı devam ediyor. 4 adet çürüme tanklarından birinin temeli atıldı. Yerin altından ünitelere geçişi sağlayan ve iç tesisatın yer alacağı 240 metrelik galerinin 200 metresi tamamlandı.

ÇAMURDAN BİOGAZ ÜRETİLECEK

Tesis içinde 30 bin metrekarelik alanda kurulan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi devreye girdiğinde, halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Tesis hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarı yaklaşık 4 kat azaltılarak 200 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, tarım alanlarında, kentsel yeşil alanlarda veya ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek. Ayrıca çamur çürütme tesisinde günde tahmini olarak üretilecek 50 bin metreküp biogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak.


CİHAN

Ekleme Tarihi
07.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Arıtma çamuru tarım alanlarında kullanılacak
Link: Arıtma çamuru tarım alanlarında kullanılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız